„Приближаването на първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейския

...
„Приближаването на първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейския
Коментари Харесай

Гоце Делчев ще трябва да загине в борбата за добросъседство?

„ Приближаването на първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейския съюз стана мотив предишното още веднъж да отдалечи София и Скопие от общото европейско бъдеще. Главно поради заканите от българските политици и историци, че ще блокират договарянията, в случай че не бъде позволен противоречивият въпрос – чий е Гоце Делчев. Бившият президент на България Росен Плевнелиев счита, че въпреки всичко България няма да се реши на сходен ход “, написа македонското издание „ Слободен щемпел “ в основната си публикация в днешния си брой, съобщи организация " Фокус ".

„ България постоянно е подкрепяла Северна Македония и нейния кротичък, демократически и европейски разцвет. Програмата на София, когато България председателстваше Съюза, проправи пътя на страните от Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз. България първа призна Македония. Ние сме приятелски народ. Някои политици могат да приказват, както им харесва, само че истината е, че България е страховит бранител на своите съседи. Искаме разцвет и това е допустимо единствено посредством присъединение към Европейски Съюз. Но въпросът за различията към Гоце Делчев би трябвало да бъде позволен “, сподели Плевнелиев пред „ ТВ 24 “.

По-рано българският вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов съобщи пред същата телевизия, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейски Съюз, в случай че не бъде реализирано съглашение по проблематичните въпроси в Съвместната македоно-българска експертна комисия по история. Ангел Димитров, който е член на Комисията, съобщи пред БНР, че нерешеният въпрос е освен двустранен, само че и европейски спор. Той получи поддръжка и от евродепутата Андрей Ковачев.

„ Нашият главен проблем е наглото подправяне на историята от македонска страна “, сподели един от най-влиятелните политици в България. Македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров споделя, че изказванията, които могат да обидят или разстроят съседите, не оказват помощ. „ Договорът за другарство със прилежаща България приказва за обща история, която свързва двата народа и през XXI век в Европа не може да се оспорва правото на самоопределяне и себеизразяване. Приемането на предишното, само че и на сегашното, доблестен развой, който започнахме с България, би трябвало да се основава на това право, както за героите от предишното, които са от огромно значение за двете страни, по този начин и за днешните генерации. Споразумението приказва за взаимно почитание и другарство. София приказва за помощ по пътя на Северна Македония към участие в Европейски Съюз “, сподели Димитров пред Радио „ Свободна Европа “.

Министерството на външните работи заяви, че „ Северна Македония ще продължи със засилена връзка и съвещания на политическо равнище с Република България и всички съответни заинтригувани страни в Европейски Съюз, а основното обръщение ще бъде, че е почнал извънредно значим и комплициран развой на разговор, който допуска създаване на другарство, посредством взаимно почитание, като две прилежащи европейски страни “. Съвместната македоно-българска комисия по исторически въпроси, след отмора заради изборите и пандемията от Covid-19, ще възобнови работата си в края на този или началото на идващия месец. Дебатът на историците беше „ блокиран “ по въпроси за Гоце Делчев и други персони и събития от края на XIX и началото на XX век. След това България ги издигна на най-високо политическо равнище и ги сложи като изискване, без осъществяването на което да не разреши прогрес в договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. Комисията е основана според Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни, който беше подписан през 2017 година от министър-председателите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР