При рекордно слаб интерес за последните десет години българското правителство

...
При рекордно слаб интерес за последните десет години българското правителство
Коментари Харесай

Взимането на държавен заем все по-трудно и по-скъпо

При рекордно слаб интерес за последните 10 години българското държавно управление взе вътрешен заем за едвам 103 млн. лева при търсени 200 млн. лева от българските банки и други финансови сдружения. Това излиза наяве от резултатите от извършения в понеделник аукцион, проведен от Българската национална банка.

Неуспехът на служебния кабинет да извърши емисионния си проект е налице за втора поредна седмица. Идеята бе вътрешните заеми, планувани за октомври, ноември и декемвриq да покрият недостига и да бъдат обезпечени средства за рефинансиране на падежираща емисия при започване на идната година. Планът обаче наподобява под въпрос, написа economic.bg.
-->
Финансовото министерство преотвори емисия държавни скъпи бумаги (ДЦК) с автентичен матуритет от 10.5-години с падеж 27 юли 2026 година

Данните демонстрират, че общият размер на подадените поръчки е достигнал 156 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 0.78. Именно той показва интереса към емисията, а толкоз невисок не е постиган за последните 10 години, докато точно са архивните данни на уебстраницата на ведомството.

Същата емисия бе преотворена и преди половин месец. Тогава ползата бе доста по-висок, като коефициентът на покритие доближи 1.51 и бе пласирана емисия от 200 млн. лева, както бе по проект.

Освен това цената на вътрешния заем в този момент е фрапантно по-висока по отношение на тази преди към две седмици. Тогава среднопретеглената годишна рентабилност бе в размер на 3.01%, а в този момент тя е с 1 пункт нагоре до 4.01%.

Резултатите от извършения аукцион отразяват мощната волатилност на финансовите пазари в Европа и в международен мащаб, продължаващата ясно изразена наклонност за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване “, изясняват от финансовото министерство.

Заради фрапантното утежняване на пазарните условия ведомството бе насила да анулира оповестения си при започване на септември емисионен календар за оставащите месеци на 2022 година, който предвиждаше взимането на вътрешен заем съвсем всяка седмица до края на годината в общ размер от към 2 милиарда лева За съпоставяне, страната съумя да вземе назаем едвам една четвърт от тази сума до момента.

Ведомството въпреки всичко си резервира правото да организира аукциони по свое убеждение предвид на изискванията на пазара.

Очаквано най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките с дял от 90.27%, следвани от застрахователни сдружения с 3.89%, пенсионните фондове с 2.92% и други.

Припомняме, че предишния месец служебният кабинет изтегли и външен заем в размер на 4.4 милиарда лева Общо от началото на годината поетият нов дълг доближава 6.7 милиарда лева при таван в Закона за бюджета от 10.3 милиарда лева Заложеният в бюджета недостиг е в размер на 6.2 милиарда лева, а падежиращата огромна еврова емисия през март 2023 г. е в размер на към 1.144 милиарда евро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР