При разстроен стомах храната трябва да е пасирана или да

...
При разстроен стомах храната трябва да е пасирана или да
Коментари Харесай

Храни за разстроен стомах

При смутен корем храната би трябвало да е пасирана или да е претъркана през гевгир с дървена лъжица до консистенция на сварен грис и би трябвало да се подготвя на пара или с вода. Приемът на храна е на дребни порции, до 6-8 пъти дневно.

Може да се пие преварена вода, само че никога прясно мляко. Не се предлага подслаждане на топлите питиета.

При стомашно разстройство сокове се пият, единствено в случай че авансово са разредени с преварена вода, с цел да не нервират ненужно стомаха. Препоръчва се пиянство на шипкова запарка в неограничени количества - топла или студена, само че не подсладена.

При стомашно разстройство се предлага яденето на супи, само че те би трябвало да са приготвени с по този начин наречения втори бульон. Подходяща е картофената чорба.

Първият бульон при варенето им не се употребява - той е доста мощен, по тази причина се отделя и към месото се налива вряла вода. Може да се добави в бульона смляно нетлъсто месо и тънко фиде. Пилешко, пуешко, говеждо, свинско, риба, варено, печено или мляно.

 Сухари при разстройство

Може да се употребява самун, само че не свеж а вчерашен или във тип на сухари. Може да се употребяват умерено тестени произведения без квас. Гризини, крекери и солети също. Яйца - единствено не рохки, и не повече от едно на ден.

Плодовете и зеленчуците ще заредят организма с витамини и микроелементи, само че би трябвало да се одобряват единствено авансово обработени. В противоположен случай ще се отразят зле на смутения корем.

Подходящи храни при стомашно разстройство са зеленчуковите пюрета, както и зеленчукови кюфтета, които би трябвало да са сготвени на пара. Претъркани или пасирани зеленчуци могат да се употребят за подготвяне на зеленчукови крем супи, само че без лой.

Неблагоприятно влияние върху смутения корем имат киселите, солените, консервираните артикули, маринатите с оцет, хрянът и пикантните подправки.

Трябва да се заобикалят и сухите колбаси, мазните сирена, консерви, шоколад. Всички сладки артикули ще засилят стомашното разстройство и по тази причина не се предлагат.

Трябва да се изключат от ежедневното меню газираните питиета, алкохолът и бирата. Тежки храни като гъби също не би трябвало да се одобряват никакъв случай.

Никой не обича да приказва за това положение - диария. Въпреки че нормално не предизвиква огромни затруднения при възрастни, които не страдат от други хронични положения, това е неприятно. Храненето има роля за изцеление на диарията.

Усложненията на диарията могат да се появят при кърмачета, дребни деца и възрастни хора, тъй като на тази възраст тялото може да се дехидратира по-бързо.

Признаци на диария

 Разстроен корем

Преди появяването на воднисти изпражнения може да почувствате конвулсии, коремна болежка, отичане на корема, гадене. Също по този начин апетитът понижава. Тогава се конфигурира чувството за незабавна дефекация. В някои случаи изпражненията по-късно съдържа несмилаема храна, слуз и рядко - кръв. Тези изпражнения могат също да бъдат съпроводени от тресчица, студени тръпки, отмалялост, замаяност. Понякога тя включва даже мускулни болки, усилва сърдечната периодичност. Особено дребните деца губят тегло, в случай че страдат от диария.

Причини за стомашно разстройство

Диарията визира всички възрастови групи, само че е изключително рискова при кърмачета, дребни деца и възрастни хора. Ако диарията е породена от вирусни или бактериални инфекции, тя минава след 3-5 дни. Ако след този период човек не се е излекувал, са нужни спомагателни проучвания. Например, в случай че трае най-малко четири седмици, това може да бъде обвързвано с функционално разстройство или чревно заболяване. Диарията има няколко степени на тежест - леки, само че и доста тежки форми, които при някои хора могат да бъдат животозастрашаващи, в случай че не бъдат лекувани с здравно лекуване. Хидратацията е доста значима - елементарна вода, чайове, само че също по този начин и електролити (ако е предложено от Вашия лекар). Важен аспект, който хората с смутен корем би трябвало да вземат поради, е количеството урина, което отделят за 24 часа. Цялата тази информация е потребна за лекарите, с цел да избегнат дехидратацията. Други затруднения включват анемия(ако изпражненията са кървави), електролитен дисбаланс, недохранване.

Хранене след диария

След епизодите на диария е доста значимо по какъв начин ще захраните организма си. Пържените и мазните храни не са ваши положителни другари. Ето на какво да наблегнете при хранене след стомашно разстройство:

1. Консервирани плодове

 Компоти след разстройство

Тези плодове към този момент са почистени и подготвени за ястие и са за предпочитане пред суровите. Избягвайте обаче сливи и кайсии, които подтикват храносмилателната функционалност. Можете също по този начин да ядете варени плодове (варени или узрели) без семена и кори или да пиете плодови сокове без тяхната каша. Наблягайте на домашни компоти или ошав.

2. Зелен фасул

Зеленият фасул е богат на диетични фибри, което ги прави елементарно смилаема храна. Пресният зелен боб не съдържа наситени мазнини и е с ниско наличие на калории. В допълнение, той е отличен източник на макронутриенти, витамини и минерали от растителен генезис.

3. Тиква

Тиквата е зарзават с ниско наличие на неразтворими фибри, само че богат на витамин А, който поддържа здравето на лигавицата на чревния тракт и предизвиква заздравяването. Тиквата съдържа също витамин С, който е антибактериален и предизвиква заздравяването на тъканите.

4. Картофи

 Зеленчуци на пара

Белените картофи са лесна за храносмилане храна. Те съдържат хранителни субстанции като витамин В6, С, ниацин. Препоръчва се да ги ядете елементарни, без масло или сметана. Те могат да раздразнят чревния тракт.

5. Постно месо

Постното месо се усвоява елементарно и е с високо наличие на протеини. Не забравяйте да изберете варена риба, пиле, печена пуйка, шунка, всички без кожа. Също по този начин консервираната риба звук е удобен вид за хранене след стомашно разстройство.

6. Паста и юфка от бяло брашно

Пастата обезпечава диетични фибри и въглехидрати. Сосът въз основата на доматен сок прибавя витамин С и ликопен (антиоксидант). Макароните, приготвени от пълнозърнесто брашно, могат да раздразнят чревната лигавица. Юфката е потребна опция.

7. Овесени ядки

 Овесена каша е храна след разстройство

Овесената каша се усвоява елементарно и е богата на антиоксиданти с лечебни свойства. Те също съдържат витамин В1, селен и манган и също са отличен източник на разтворими фибри.

8. Зеленчукова чорба

Супата от зеленчуци ще помогне да се размени загубата на течности и да се предотврати дехидратацията след епизод на диария. Също по този начин, добавените зеленчуци носят спомагателни витамини. Ако предпочитате, можете да добавите и пиле без кожа.

Освен храната, която би трябвало да се яде след разстройство на стомаха, би трябвало да поддържате и оптимално равнище на хидратация и хигиена. Мийте ръцете си няколко пъти дневно, изключително след потребление на тоалетната и преди хранене.

Прочетете още за храненето при нервиран корем или режимът на хранене при болен корем.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР