При проведени 437 тематични проверки в специализирани търговски обекти за

...
При проведени 437 тематични проверки в специализирани търговски обекти за
Коментари Харесай

Пазарът се успокои след първоначалния стрес в извънредното положение, констатира шефът на КЗП

При извършени 437 тематични инспекции в профилирани търговски обекти за продажбата на защитни маски, дезинфектанти и други защитни средства, както и 64 инспекции в магазини от вида „ За 1 лев ”, са открити 26 нарушавания от компетентността на Комисията за отбрана на потребителите. Това заяви в изявление по bTV ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов, представяйки контролната активност на институцията в изключителното състояние. Той означи, че инспекциите се правят взаимно с други контролни органи – Националната организация по приходите, Държавна организация по метрологичен и механически контрол, Районна здравна ревизия, изпълнителна организация по медикаментите и др, координирано с прокуратурата.
По думите на Маргаритов, пазарните механизми, съчетани с ефикасен надзор, са най-правилното средство за контролиране на цените в изискванията на свободен пазар. „ Днес към този момент надали някой би си купил защитна маска за 20 лева, в случай че не е по някакви екзотични съображения ”, разяснява той успокояването на цените на персоналните защитни средства. „ Да, в началото се следиха основни отклонения в цените на някои артикули, които бяха дефицитни след първичния потрес, знаете – целият свят беше сюрпризиран, само че пазарът сподели, че към този момент е най-хубавото измислено средство за контролиране, което, съчетано с добър надзор от страна на институциите, води до нормализиране на ситуацията ”, успокои той. Маргаритов цитира данните на Национален статистически институт, сочещи, че за последния месец инфлацията във връзка с потребителските цени е негативна.
12 нарушавания са открити при 367 инспекции по повод на онлайн търговията. Председателят на комисията прикани потребителите да бъдат деликатни при използването на  обществените мрежи и платформите, които не са в електронни магазини, тъй като там е по-лесно да бъдат подведени с лъжливи предложения. По думите му, може да има завишаване на цените, платените и поръчани артикули е допустимо да не бъдат доставени.
Запитан за използването на разпоредбите за онлайн извършване на покупки при доставката на храни, Маргаритов призна, че за разлика от съвсем всички други продуктови групи артикули, тук нямаме право на отвод от покупката и акцентира, че всички останали правила, които касаят етикетите, информацията за наличието, периода на валидност са в действие. " Така че, в случай че ви доставят у дома и забележите, че има подобен проблем, незабавно би трябвало да се реагира към нас и към Българската организация по сигурност на храните ”, добави шефът на КЗП. Той посочи и че има безспорна законова възбрана за продажбата на медикаменти, отпускани по лекарско наставление, в Интернет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР