При продължаващите сблъсъци в северната част на Косово, според различни

...
При продължаващите сблъсъци в северната част на Косово, според различни
Коментари Харесай

Напрежение в Косово заради кметове

При продължаващите конфликти в северната част на Косово, съгласно разнообразни данни, са ранени сред 25 и 50 военни от многонационалните мироопазващи сили на НАТО КФОР. Протестиращите отхвърлят да одобряват назначените от управляващите в Прищина етнически албански кметове и упорстват за осъществяване на Брюкселското съглашение от 2013 година, съгласно което би трябвало да се сътвори Съюз на сръбските общини в Косово. Те са посрещнали пристигналите интернационалните и косовски сили с камъни, бутилки и пиратки. В отговор против тях са употребявани сълзотворен газ и шокови гранати. Пострадали са десетки цивилни, няколко са арестувани. 
НАТО осъди нападенията, при които са потърпевши членове на италианския и унгарския контингент, като непровокирани и неприемливи. 
Протестиращите косовски сърби в общините Зубин поток, Лепосавич, Косовска Митровица и Звечан оповестиха, че няма да се разпилян, до момента в който косовската полиция и специфичните елементи не изоставен постройките на общините. 
Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че страната му ще направи всичко допустимо, с цел да запази мира в Косово. Същевременно упрекна косовския министър председател Албин Курти, че се пробва да провокира клане в района. Вучич се срещна с посланиците на западните страни, като ги прикани " да вразумят личното си чадо ". 
От Прищина президентът на Косово Вьоса Османи упрекна сръбския си сътрудник, че дестабилизира страната.
Докладчикът в Европейския парламент за Косово Виола декор Крамон съобщи, че Прищина не е трябвало да изпраща полиция в Северно Косово без интернационална поддръжка. Тя напомни, че управляващите в Прищина са назначили кметовете, откакто локалните сърби бойкотираха скорошния локален избор. Фон Крамон съобщи, че не всички сърби в Северно Косово са срещу управляващите в Прищина, само че " насилствените дейности на прищинските управляващи ги бутат към Белград ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР