По време на официално посещение в Анкара австрийският външен министър

...
По време на официално посещение в Анкара австрийският външен министър
Коментари Харесай

Съветват Ердоган да не сънува европейски сънища

По време на публично посещаване в Анкара австрийският външен министър Александър Шаленберг назова заблуда опцията Турция да се причисли към Европейския съюз. Според него „ Турция се отдалечава от Европейски Съюз и на думи, и каузи към този момент доста години “. В същото време той предложи да се обмисли „ реалистична идея за съседство, подкрепена от прагматично съдействие “ сред Анкара и Брюксел, вместо пълноправното участие на Турция в Европейски Съюз.

По всички признаци това е връщане към плана на френския президент Никола Саркози, който още през 2009 година предложения Турция да се причисли към Средиземноморския съюз, търговски блок, сплотяващ страните от средиземноморския басейн, и на тази основа да разисква въпроси на стопанската система и сигурността с Европейски Съюз.

Това, както смяташе Саркози, „ и използването на „ политика на нови подходи “ от Брюксел. След това, говорейки през януари 2020 година на Гайдаровския конгрес в Москва, той приказва за опцията даже за основаване на нова конструкция от три елементи, която може да включва страните от Европейския съюз (не всички), Русия и Турция.

Нека отбележим, че както това изявление на Саркози, по този начин и настоящето на Шаленберг бяха и са обвързани с съответна геополитическа обстановка. Но в случай че „ планът Саркози “ бързо беше пропуснат в Европа, шефът на австрийското външно министерство показва поредност в своите преценки.

През 2020 година той сподели в изявление за немския ежедневник Die Welt, че Като съществена причина се показват дейностите на Турция в източното Средиземноморие, където Турция, Кипър и Гърция са в борба за правата върху естествените запаси и териториалните води.

Но в този момент Турция е поела по пътя на нормализиране на връзките с Гърция. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис посети Анкара. В изявление за турския вестник Milliyet той сподели, че

Той поддържа и влизането на Турция в Европейски Съюз. Но за Шаленберг този ход на събитията не е загадка. Той добре знае, че през декември предходната година министър-председателят на Гърция и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписаха в Атина декларация за другарски и добросъседски връзки.

По мнението на турски специалисти, „

Колкото до Турция, тя добре схваща, че няма късмет да стане Европа. Но разигравайки „ картата “ на Брюксел, тя се стреми, първо, да изнудва Запада, че „ губи Турция “, и второ, се пазари, с цел да резервира европейските преференции в региона на търговията и вложенията и придобиването на съвременни технологии.

Другите й причини, че Турция е част от европейската цивилизация, неразривно обвързвана със Стария свят културно и исторически, въодушевяват малко хора на Запада, който употребява неоколониалистка политика във връзка с нея.

Има единствено един мотив в интерес на Анкара: тя разполага с голяма войска, която може, в случай че е належащо, да укрепи самата Европа или нейните позиции в Близкия изток. Както почитан европейски чиновник, който пожела да остане неизвестен, сподели пред Politico,

Западът има разновидности за решения: или да провежда нов прелом в Турция и да смъкна Ердоган и да сложи на власт „ турския Зеленски ” – това не се получи през юли 2016 година, или да въвлече Ердоган в такава външна и вътрешна обстановка, че да го лиши от опция за избор на решения.

На първо място, става дума за отдръпването на Анкара от изострянето на връзките с Москва на всички вероятни фронтове: Черно море, Сирия, Закавказие, Централна Азия. Наистина във всички тези области, заради географското разположение, има пресечни точки на ползи сред Турция и Русия.

Вярно, остава открит въпросът какво тъкмо може да даде Западът в подмяна на Турция, с изключение на обещаното участие в Европейски Съюз, защото връзките й с Русия са построени на правилата на суверенитета?

Вторият вид: да се потопи Турция в зоната на хаоса и да се сътвори общ „ фронт на неустойчивостта “ с Украйна, защото очевидните проблеми на Запада на украинския фронт внезапно актуализираха ролята на Турция. И освен там.

Западът има намерение, с поддръжката на Турция, да размие вниманието на Русия върху цяла поредност от рецесии в съветската външна страна и в чувствителни към нея райони, по-специално в Закавказието. Но има една спънка пред тази тактика – актуалният турски президент Ердоган, който смени вектора във външната политика.

Както осведоми Bloomberg, бързо приключване на капитали от Турция е почнало след неотдавнашните общински избори заради риска от внезапна обезценка на националната валута. Ръководителят на Централната банка на Турция Фатих Карахан сподели, че инфлацията в Турция е повишена до 69,8% на годишна база през април и се чака да доближи 38% до края на тази година, което е малко по-високо от авансово оповестените прогнози.

Турски специалисти отдават приключването на капитал и инфлацията на напрежението сред Турция и Съединени американски щати, сред които през 2018 година избухна тарифна война. Доналд Тръмп увеличи митата върху турската стомана с 20% и върху алуминия с 50%, което докара до спад на приходите от експорт на страната.

До момента те не са възобновени, няма нови работни места, затварят се предприятия. На собствен ред турският външен министър Хакан Фидан разгласи проекти

Но Анкара се нуждае от историческо време и условия, с цел да обърне стопанската система си в друга посока, да построи нова районна логистична система посредством пускане на транспортни планове. Но ще даде ли Западът време и опция на Турция за подобен подтик, тъй като изказването на Шаленберг е сигнал за готовността му да стартира промени в тази страна.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед52061 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед50101Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед70259Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед29191Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20322Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед79013Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед78109„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР