При представяне на една от кандидатурите за гуверньор на Българска

...
При представяне на една от кандидатурите за гуверньор на Българска
Коментари Харесай

"Инвестбанк" АД: Изпълнихме предсрочно набелязаните от ЕЦБ и БНБ мерки, кредитният ни рейтинг е повишен

При показване на една от кандидатурите за гуверньор на Българска национална банка (БНБ) " Инвестбанк " АД бе подложена на напън, накърняващ репутацията й на постоянна финансова институция и благонадежден сътрудник на своите клиенти. Тенденциозно и несвоевременно името на банката се замесва в политически диспути.

" Инвестбанк " АД изрично отхвърля всевъзможни манипулативни внушения, тиражирани в избрани медии, които водят тенденциозна и клеветническа акция. Според тях е бил установен финансов дефицит при двата последни прегледа и стрес проби от Българска народна банка и Европейската централна банка (ЕЦБ) - през 2016 и 2019 година.

Истината е, че " Инвестбанк " АД извърши предварително и напълно заложените в Капиталовия проект ограничения по отношение на осъществената от ЕЦБ цялостна инспекция през 2019 година на качеството на активите и извършените стрес проби.

В цялостния обзор от ЕЦБ участваха 6 банки. Целта бе правене на аналитична рамка за устойчивостта на банковата система в България по отношение на присъединението на страната към Банковия съюз и Валутния механизъм (ERM) II. Извършената цялостна инспекция (comprehensive assessment) от страна на ЕЦБ по методология на ЕБО (Европейски банков орган) включва обзор на качеството на активите (AQR - asset quality review) и осъществяване на стрес проби (два сюжета - базов и утежнен). Резултатът демонстрира, че " Инвестбанк " АД няма финансов дефицит и напълно покрива регулаторните финансови условия на член 92 от Регламент (ЕС) №575/2013 на Европейския парламент.
Реклама
Стрес тестванията демонстрираха известни недостатъци в условия на стрес (при усложнения сюжет най-вече) и за превъзмогването им бяха набелязани ограничения и проект за отстраняването. Мерките, които бяха набелязани и утвърдени от ЕЦБ и Българска народна банка, бяха изпълнени предварително в цялостен размер.

В продължение на устойчивата политика, водена от управлението на институцията, " Инвестбанк " АД е с нараснал дълготраен рейтинг за повторно през 2021 година. В края на март 2021 година БАКР - " Агенция за кредитен рейтинг " АД, увеличи с една степен кредитния рейтинг на " Инвестбанк " АД. Дългосрочният рейтинг на финансовата институция беше нараснал на B, като вероятността по него още веднъж бе избрана като " постоянна ". С решение от ноември 2021 година БАКР увеличи дълготрайния рейтинг на " Инвестбанк " АД с една степен от B на B+, като вероятността по него още веднъж бе избрана като " постоянна ". Агенцията удостоверява и краткосрочния рейтинг по национална канара С (BG) със постоянна вероятност.

Отделно, в края на 2021 година бе получен отчет на одиторската компания Deloitte, който удостовери, че Функцията по вътрешен одит в " Инвестбанк " АД, реализирана от Специализираната работа за вътрешен одит, се организира по най-високи стандарти и в цялостно сходство с Международните стандарти за професионална процедура по вътрешен одит на Глобалния институт за вътрешен одит - The IIA.

Относно манипулативни изказвания по друга тематика, " Инвестбанк " АД напомня, че според настоящото законодателство на Република България банките са длъжни да опазват и да не разкриват/разпространяват информацията, съставляваща предпазена от закона банкова загадка, а точно - сведения за наличия и придвижвания по сметки на свои клиенти. В тази връзка " Инвестбанк " АД не може да изнесе в общественото пространство информация за съответни клиенти, интервенции и връзки с институции, защото е обвързана с експлицитни законови забрани за откриване на банкова загадка (чл. 62 от Закон за кредитните институции) и за откриване на каквато и да е информация според член 80 от Закона за ограниченията против изпиране на пари.
Реклама
" Инвестбанк " АД не е серпантина да ползва всички ограничения, произлизащи от закона и положителните банкови практики, при идентификация на клиентите, установяване на техния рисков профил, следене на трансакционното им държание, което е резултирало както в преустановяване на връзки с редица сдружения, по този начин и в подаване на сигнали към способените органи, според член 72 от Закона за ограниченията против изпиране на пари.

" Инвестбанк " АД действа при прецизно съблюдаване на българското законодателство и дава отговор на всички регулаторни условия за банкова активност в България и Европейския съюз, доказателство за което е доверието на нашите акционери, вложители и инвеститори, клиенти и сътрудници. Финансовата институция е с съвсем 30-годишен опит в банковото обслужване и работи в изгода и интерес на своите клиенти и стопанската система на страната.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР