При одобрените параметри дори при пълно записване от други инвеститори

...
При одобрените параметри дори при пълно записване от други инвеститори
Коментари Харесай

Пазарният тест за ПИБ

При утвърдените параметри даже при цялостно записване от други вложители главните акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев ще запазят надзор с общо 62%

© Надежда Чипева Комисията за финансов контрол утвърди проспекта за нарастване на капитала на Първа капиталова банка за рекордните 8 дни. Финално цената, на която ще се оферират новите акции, е 5 лева - по-малко от оповестените седмица по-рано 8 лева, само че и два пъти над борсовата сега. При крах пазарно да се наберат търсените 200 млн. лева евентуално страната директно или индиректно ще запише дял, с цел да разчисти последната спънка пред ERM II. За своята 13-годишна история като борсова компания Първа капиталова банка (ПИБ) не се е възползвала изключително от обществения си статут. Тя не е набирала капитал от пазарния си дебют през май 2007 година, когато при интерес, надхвърлящ шест пъти предлагането, притегли 107 млн. лева Срещу тази сума главните акционери на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев се разделиха с едвам 15% от капитала и резервираха цялостен надзор. те 10.7 лева за акция правеха оценка съвсем 1.2 милиарда лева, а малко по-късно се повиши и до 1.6 милиарда лева После борсовият балон се спука и от 2008 година насам котировките на банката не са се е качвали над 6 лева за акция. Пазарната й капитализация през днешния ден е към 300 млн. лева, а в първите дни на ковид пандемията падна и надалеч под 200 млн. лева

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Сега няколко рецесии, спасявания и инспекции по-късно петата по активи банка в страната ПИБ е принудена да набира капитал, защото се трансформира в последна спънка по пътя на България към по-тясното консолидиране с еврозоната. Търсената сума е 200 млн. лева, което прави нарастването на капитала рекордно за българския финансов пазар. И въпреки за тези години активите на банката да са нарастнали от 3 на над 10 милиарда лева, този път сходен възторг и презаписване не се чака. По-скоро оповестената финално цена 5 лева за акция - два пъти над борсовата, буди подозрения, че набирането на средствата може да е предизвикателство. И че поради значимостта на триумфа може страната да би трябвало директно или индиректно да се намеси като покупател от последна инстанция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С цялата експедитивност на регулатора

Още преди да е почнало нарастването на ПИБ, то към този момент разруши един връх - за най-бързо утвърден проспект. Документът, импортиран на 15 април, получи щемпел от Комисията за финансов контрол на 23 април, и то при все това в него имаше основни корекции. Половината от осемте дни за разглеждане от регулатора бяха празници, което приказва и за спешността, с която се работи. Капитализирането на банката е последният несбъднат ангажимент на България за присъединение към ERM II и банковия съюз, а в последните седмици държавното управление след следващ политически поворот по тематиката даде цялостен напред. Досегашната цел - краят на април, към този момент е изпусната, само че, по всичко проличава, с ЕЦБ е контрактувано поразтягане на техническите периоди, тъй че интервенцията може да завърши до 2-3 месеца.

Ако се огледа цялата процедура обаче, скоростта е по-скоро бавна. ПИБ разгласи планове да пласира 40 млн. нови акции по 5 лева през декември 2019 година След едно връщане за доработване на проспекта през февруари 2020 година КФН излезе с отвод, последва интервал на нищоправене и през април възобнови светкавичните дейности. Внесеният на 15 април проспект предвиждаше разнообразни условия - 25 млн. акции по 8 лева, което е още по-далеч от пазарните действителности. Като извънредно обаче на 22 април банката се връща към първичния проект и ден по-късно получава надзорно ОК. Така действително цялата процедура ще отнеме надалеч не толкоз стегнатата половин година и ще завърши оттатък дадените от ЕЦБ девет месеца за попълване на дефицита.

Цена благопожелание

" Емисионната цена е избрана след сложен разбор, включващ финансови индикатори, предстоящо развиване, рискови фактори и взетите ограничения за тяхното ръководство, оценки, на които са осъществени придобивания на конкурентни банки в България през последните 3 години, световно и районно макроикономическо развиване и други, като са взети поради и ползите на акционерите на банката ", написа в проспекта на ПИБ.

Като цяло до въпросните пет лв. се стига, като се комбинира настоящата пазарна цена (2.10 лева.) и такава, изчислена на база медианна междинна оценките при три последните банкови сливания и придобивания в България (9.76 лева, съответстващи на 1.1 пъти балансовата стойност на активите). Така съгласно методологията на ПИБ осреднено от двете се стига до обективна цена 5.93 лева, а за постигане до финалните 5 лева " е приложена отстъпка от 15% за привличане на по-широк интерес към емисията ".

От банката и от мениджъра по емисията ПФБК (също следен от Минев и Мутафчиев) са се отказали да употребяват сравнението с пазарните оценки на други банки в района, защото в България няма доста обществени банки. Балансовата стойност на акция на самата ПИБ - 8.87 лева, също е взета под внимание, само че не е употребена при установяване на цената, защото сходна " емисионна стойност би заплашила значително сполучливото привършване на обществено предложение ".

Теоретично цена под балансовата ощетява актуалните вложители, като в случай че те не вземат участие, делът им се разводнява. В случая обаче акциите на ПИБ се търгуват на доста по-ниски равнища и даже след понижението от 8 на 5 лева цената е към два пъти над борсовата. След одобряването на проспекта тя се повиши до равнища към 2.60 - 2.70 лева, само че към момента наградата за новите акции наподобява внушителна. Акциите на ПИБ имаха за последно цена над 5 лева напролет на 2018 година, когато бяха оповестени проекти банката да търси стратегически вложител, само че до договорка по този начин и не се стигна.

Причини за съмнение

От ПИБ изясняват ниската борсова цена на акциите й с пословично ниската ликвидност на българския пазар. Тя обаче отразява и подозренията в качеството на активите на банката. И при инспекцията на Българска народна банка през 2016 година, и при тази на ЕЦБ през 2019 година тя е измежду предишните с най-значими забележки и наставления за още капитал. Досега той не се попълняше със свежи средства, а с настояща облага и понижаване на риска в салдото посредством продажби на необслужвани заеми и парцели. Проблемът е, че в съвсем всяка от последните години това се реализира с еднократни покупко-продажби, очевидно структурирани по този начин, че да разкрасят счетоводно доклада.

Най-ключовата такава интервенция за 2019 година беше към този момент разказана от " Капитал " по източници, като в проспекта е обещано удостоверение за нея. На 17 декември 2019 година ПИБ поема и записва емисия облигации на колекторската компания " С.Г. груп " (същата, която взе заем от ББР за 75 млн. лева тази пролет). Сумата е 236 млн. лева с 5% рента, като главницата стартира да се погасява от края на 2023 година Обезпечение по заема са самите акции на " С.Г. груп ", както и всичките й сегашни и бъдещи вземания, които тя има, като цената им не трябва да пада под 1 милиарда лева по номинал.

Въпросните бъдещи вземания обаче идват безусловно дни по-късно от самата ПИБ. На 19 декември банката продава пакет 4033 необслужвани фирмени и ритейл заеми на " С.Г. груп ". Цената не е категорично посочена, само че се споделя, че тя е " в диапазона на пазарните равнища на осъществените покупко-продажби от сходен вид в България през последните години " - към 18% от сумата на обезпеченията по заемите над 1.1 милиарда лева Това прави към 200 млн. лева, или огромната част от облигационната емисия е отишла за тази договорка. Целият пакет продадени неприятни заеми е за 538 млн. лева, което значи цена 37% от номинала, което макар оценката на ПИБ е много над нормалните равнища на вторичния пазар на задължения, където покупко-продажбите с такива остарели вземания най-често се подписват при едноцифрени проценти.

Благодарение на интервенцията ПИБ регистрира 54 млн. лева приход от ръководство на цедирани вземания за 2019 година, което значително усъвършенства резултата й - самостоятелната облага е 129 млн. лева, а консолидираната - 137 млн. лева При реализиране на договорката на пазарни равнища резултатът от нея би бил загуба. Според данните от ПИБ портфейлът е бил с 47% начислена амортизация, а резултатът от продажбата е понижение на рисково претеглените активи в размер на 171 млн. лева, което дава отражение в капитала от 44 базисни пункта. Това обаче е най-вече счетоводно разкрасяване, като договорката действително не понижава, а маскира риска. Тя и финансовият й резултат обаче са утвърдени от инспекторите на ПИБ, а очевидно признати и от регулаторите, които след нея и другото свършено от банката смятат, че към 70% от установения дефицит 263 млн. евро е затрупан.

Пазарът или страната

Настоящата конюнктура и предстоящата дълбока криза поради ковид вършат задачата още по-сложна, защото за банките следва интервал на нов растеж на неприятните заеми. Още преди началото на нарастването на капитала вложителите ще могат да видят и данните за първото тримесечие на 2020 година, които още няма да демонстрират удара на пандемията. От до момента разкритите данни от ПИБ излиза наяве, че има растеж в кредитирането на МСП и семейства и че банката е осъществила 30.9 млн. лева облага преди обезценки. Но поради предписанията на ЕЦБ да рекласифицира портфейли, което трябваше да е свършено до края на януари, е доста евентуално чистият резултат да е доста по-нисък или даже негативен.

В идващите седмици самооценката на ПИБ ще получи пазарен тест. Интересът към новата емисия ще е знак за това до каква степен банката е съумяла да убеди вложителите, че проблемите са зад нея и домашното в действителност е свършено. От самата банка акцентират повишаващите й се финансови индикатори, като нарастването на капитала е посочено като регулаторно условие, само че не и като витална нужда. Планира се то да обезпечи нужния капитал за осъществяването на тактиката на банката за напредък - главно при МСП и банкирането на дребно. При събиране на оптимално търсените 200 млн. лева ще е подсигурен капитал за задачата, а при набиране на минималните 20 млн. лева банката ще ограничи кредитирането, се споделя още в проспекта.

Този тест ще е значим и за държавното управление. Предвид огромния залог и твърдо дадената поръчка за присъединение към ERM II към този момент на пазара са основани упования, че при потребност и страната ще взе участие в нарастването - евентуално през Българска банка за развиване. Нулев или най-малък частен интерес обаче ще направи по-трудно да се отбрани влизането с пари на данъкоплатеца при цена над пазарната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР