При готвенето черният пипер се използва широко под всякаква форма:

...
При готвенето черният пипер се използва широко под всякаква форма:
Коментари Харесай

Вреден ли е черният пипер

При готвенето черният пипер се употребява необятно под всякаква форма: като меланж, под формата на зърна и прахуляк. Ярката му миризма се задържа задоволително дълго. Пиперът е изключително добър, когато се прибавя към месни и рибни ястия. Готвенето с черен пипер е поръчител за вкусно и ароматно ястие. А прибавянето му към спагети със сос, пиле със зеле, агнешко със спанак, свинско с ориз, телешко с картофи си е класика.

Подобрявайки усета на храната, черният пипер безшумно предлага огромни изгоди за организма. Черният пипер е приятна фалшификация, само че дали крие тъмни секрети?

Вреден ли е черният пипер?

Истината е, че при някои хора може да провокира неприятности. При хора, които имат проблеми с черния дроб, черният пипер не е целесъобразен.

Черният пипер е противопоказен и за хора, които страдат от болести на пикочните пътища. Черният пипер е фалшификация, която работи раздразващо върху лигавицата на стомаха.

Дори безусловно здрав човек може да получи неприятни чувства в хранопровода след консумация на ястия, които са подправени с черен пипер.

Черният пипер е нездравословен за хора, които имат гастрит или язва – за тях потреблението на черен пипер може да се окаже сериозна.

При потреблението на тази фалшификация и последващото раздразнение на лигавицата на стомаха съществува евентуална опция за кръвоизлив.

Последствията от тази реакция при хора с гастрит и язва са мъчно предсказуеми. В някои случаи черният пипер може да окаже отрицателно влияние върху репродуктивната система.

Неприятното в тази обстановка се крие във обстоятелството, че мъчно може да се разбере какво предизвиква негативният резултат и хората не престават обилно да поръсват ястията си с черен пипер.

За да се понижи вредата от черния пипер, би трябвало да се употребява с мярка тази фалшификация, която дава несравним усет на ястията. Не се предлага прекомернат приложимост.

Трябва да се знае, че не може обилно да поръсвате всяко ядене с черен пипер, без да се замисляте за възможните отрицателни резултати от прекаляването с подправката.

Черният пипер има и доста потребни свойства, само че хората, които имат проблеми със стомаха, би трябвало да се отнесат внимателно към потреблението му.

Способността на черния пипер да има лечебен резултат го прави най-полезната от всички подправки.

Ползи от черния пипер

 Черен пипер

- усъвършенства апетита;

- подтиква производството на храносмилателни ензими;

- има ясно изразено антибактериално свойство;

- натурален антиоксидант;

- усъвършенства кръвообращението, което има позитивен резултат върху - активността на сърцето и мозъка;

- предотвратява развиването на злокачествени тумори;

- има аналгетични свойства;

- той е чудесно отхрачващо средство;

- заради способността си да разрежда кръвта, той предотвратява - образуването на кръвни съсиреци;

- намалява холестерола;

- подтиква половата интензивност.

Действа върху производството на ендорфини (хормонът на " щастието " ) и серотонин - хормон, виновен за доста функционалности в организма, в това число имунитет и добър сън.

Въпреки това не можем да не споменем и някои вреди от потреблението на черен пипер. В случай че още не сте употребявали тази фалшификация, или пък се хващате, че я употребявате в огромни количества, би трябвало да сте наясно какво да очаквате.

Странични резултати от черния пипер

Вреди върху стомаха

Проучванията демонстрират, че черният пипер може да аргументи пострадване на стомашната лигавица. Човек употребявал черен пипер, демонстрира признаци на стомашно кървене. Дългосрочната сигурност на подправката се нуждае от в допълнение изследване.

Пиперинът в черения пипер може да остави изострен, " горящ " послевкус. Въпреки че това е единствено характерност на черния пипер, потреблението му в остатък може да остави сходно чувство за парене в гърлото и стомаха.

Промяна в усвояването на медикаменти

Черният пипер предизвиква усвояването на избрани медикаменти. Те включват тези, които ускоряват чернодробния метаболизъм и антихистамини, които се борят с алергиите.

Пиперинът играе ролята на биогенизатор в абсорбцията на лекарството. Въпреки че това може да бъде от изгода, в случай че обещано лекарство се всмуква едва, това може също да докара до несъразмерна всмукване на някои медикаменти до рисково високи равнища.

Не се предлага при бременност

 Бременните би трябвало да внимават с черния пипер

Научната общественост не предлага използването на черен пипер от бременни дами и кърмачки, защото подправката може да аргументи киселини или парене.

Може да повлияе на фертилитета при мъжете

Пиперинът може да повлияе и на мъжката плодовитост. При изследване върху плъхове, съединението е открито, че поврежда сперматозоидите. Повишава концентрацията на нездравословни радикали в епидидимиса (канал в мъжката репродуктивна система, където се съхраняват сперматозоидите).

Може да аргументи зачервяване на кожата

Има лимитирани проучвания в този аспект. Изследване показва, че космоперинът, съединяване, изолирано от черен пипер, предизвиква зачервяване на кожата заради съдово запушване (когато съдовата тъкан се изпълни с кръв и други течности). Това е съпроводено и от чувство за изтръпване на кожата.

Може да ви накара да кихате

Това може да не е сериозен непряк резултат на черния пипер, само че е значимо да го знаете. Пиперинът в черен пипер е дразнител. Вдишването на миризмата на черен пипер може да раздразни нервните окончания в носната лигавица. Това ви кара да кихате, защото носът желае да отдели дразнителя.

Черният пипер може да бъде известна и постоянно срещана съставна част в множеството ястия. Но е значимо да знаем по кое време да си го спестим - защото някои от страничните му резултати могат да бъдат тежки.

Запомнете!

Черният пипер, одобряван в рационални количества - към 1-2 щипки, е здравословен. Макар че прекаляването с него е малко евентуално (предвид неговия изострен вкус), това може да докара до проблеми. Следователно, придържайте се към естествените количества храна.

Бременни или кърмещи дами и всички, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт или плодовитостта, би трябвало да стоят надалеч от черния пипер. Също по този начин им предлагаме да се съветват с лекаря си.

Обърнете внимание, че не е изключена и самостоятелна нетърпимост към черния пипер, тъй че в случай че употребявате подправката за пръв път, бъдете деликатни следете реакциите на тялото си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР