При добро стечение на обстоятелствата 2024 г. може да се

...
При добро стечение на обстоятелствата 2024 г. може да се
Коментари Харесай

Луната е горещата дестинация тази година

При положително стичане на събитията 2024 година може да се окаже изключителна във връзка с кацането на спътника ни, надалеч надхвърляща всички останали, най-малко от края на задачите „ Аполо “ насам.

Този порив е резултат от два съществени фактора: намаляването на разноските за изстрелване в космоса през последното десетилетие и откриването на доказателства за съществуване на лед наоколо до лунните полюси. Разходите за снабдяване на вода се смятаха за една от главните спънки пред проучването на Луната. Ако тя може да бъде добита там, нещата към този момент наподобяват напълно разнообразни.

Най-напред по-любопитното:

Най-значимата задача въобще няма да бъде до лунната повърхнина в действителност. Предвижда се „ Артемида II “ да изведе четирима астронавти, които към този момент са определени, на обиколка към Луната и назад през ноември. Така за първи път от 1972 година насам хора ще излязат отвън ниската околоземна орбита. След 52 години очакване обаче има огромна възможност да се наложи да изчакаме още една, като се спекулира за отсрочване до 2025 година

Въпреки това „ Артемида II “ към този момент е задоволително напреднала, тъй че съвсем несъмнено ще се случи през идващите две години, а в случай че се случи, това ще бъде доста повече от повтаряне на стъпките на „ Аполо “. От една страна, екипажът ще прекара в космоса сред 10 и 21 дни, което е повече от осемте на „ Аполо 10 “ и „ Аполо 11 “, и ще развие качества, подобаващи за дълготрайно наличие на Луната, а освен за къс престой.

При подготовката на идващия стадий на плана „ Артемида “ на 3 частни компании е предоставено да доставят тази година за НАСА 6 потребни товара. От друга страна, графикът, който към момента е на уеб страницата на организацията, показва две от тях като направили доставки през 2023 година, като нито една в действителност не се е случила още, тъй че може би би трябвало да одобряваме това с известна доза подозрение.

Планирани площадки за кацане на потребен товар на Луната. Повечето от тях са планувани за тази година, а има задачи и от Япония и Китай.

Първа е задачата Перегрийн Мишън 1, планувана за изстрелване на 8 януари, тъй че скоро би трябвало да разберем дали ще се съблюдава графикът. Тя ще носи 90-килограмов потребен товар и ще бъде първият план, изстрелян от ракетата Вулкан, създадена от Юнайтед Лаунч Алайънс. На борда ще има американски и мексикански роувъри, както и 8 други инструмента и 13 времеви капсули.

Следващите задачи за тази година включват 3 до региона на Южния полюс на Луната, считан за евентуалното място за бъдещи бази, една до прилежащ на Морето на спокойствието обект и една до вихъра Гама на Райнер.

Повечето лунни проучвания през този век са осъществени от Китай, а Чанг’и 6, който се чака да бъде изстрелян през май 2024 година, има за цел да резервира тази наклонност. С тази задача за връщане на проби от жизненоважния район на Южния полюс, Китай може да се снабди с нещо, което другите страни ще реализиран с години – опция да учат скали от най-важния район на Луната.

Вероятно най-хубава вероятност за триумф има японската задача СЛИМ (Smart Lander for Investigating Moon). Спускаемият уред, бункерът и марсоходът претърпяха доста закъснения, само че в този момент са в орбита към Луната, като са приключили по-голямата част от пътуването си. На 19 януари ще бъде изработен опит за кацане покрай кратера Шиоли. От друга страна, СЛИМ има по-големи упоритости от множеството други задачи, като има намерение да доближи височина от 100 метра, вместо доста километри като множеството кацащи апарати, тъй че триумфът може да е единствено непълен.

Япония има и втори участник в лицето на частния спускаем уред айспейс (ispace). След като срещна злощастен край при първия си опит предходната година, той се завръща за втори, който има за цел да достави дребен роувър.

Освен тези задачи, чиято цел е Луната, спътникът на Земята ще бъде междинна станция за ДАМЕ (Jupiter Icy Moons Explorer), който ще прелети край Луната през август. Така че имаме 10 и половина задачи, по този начин да се каже, въпреки че не всички от тях могат да успеят…

От друга страна, може да има някои изненадващи участия, както се случи с съветската задача „ Луна 25 “, която излезе от прикрит режим с вярата да изпревари Индия до южния лунен полюс. От друга страна, като се има поради пагубният завършек на тази задача, галактическите организации може би няма да са толкоз склонни да се състезават без уместно обмисляне.

За тези, които макар неопровержимите доказателства упорстват да отрекат действителността на първичното кацане на Луната, всичко това може да налее масло в алтернатива. Ще решат ли, че и тези задачи са били фалшифицирани, откакто толкоз доста държавни управления и организации са взели участие в тях? Или ще стигнат до заключението, че сегашният ентусиазъм за проучване е същински, като всички участници по някакъв метод са се присъединили в прикриване на първата задача? И в двата случая е по-добре да приготвят историите си, тъй като времето тече…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР