Президентите на България и Словения призоваха проектите за транспортна и

...
Президентите на България и Словения призоваха проектите за транспортна и
Коментари Харесай

Словенският президент е на официално посещение в България по покана на Радев

Президентите на България и Словения приканиха плановете за транспортна и енергийна съгласуваност в Югоизточна Европа да получат финансова поддръжка от европейските институции. Словенският президент Борут Пахор е на публично посещаване в България по покана на българския държавен глава Румен Радев. На срещата двамата обявиха поддръжка за европейската вероятност за страните от Западните Балкани.


България и Словения са освен сътрудници в Евросъюза и НАТО, само че и страни със сходни обичаи, открили дипломатически връзки преди 26 години. Това акцентира президентът Румен Радев пред словенския си сътрудник. Той означи също, че Словения е измежду страните в Европа с най-високи темпове на стопански напредък.

Борут Пахор през днешния ден беше публично посрещнат от българския държавен глава и сервира венец пред паметника на Незнайния войник. Вчера словенският президент откри новата самолетна линия Любляна-София.

Директните полети ще дадат подтик в туризма. Това е и значима причина за развиване на икономическите връзки сред двете страни, съобщи Румен Радев.

Румен Радев, президент на Република България: В миг, в който за Балканския полуостров, за Западните Балкани е извънредно значима свързаността - транспортна, цифрова, енергийна, Словения и България дават извънредно добър образец в тази тенденция. България и Словения са от двете страни на нежния район, наименуван Западни Балкани. Много е значимо от тези 2 страни да има страни, които способстват за стабилността, за сигурността на района.Борут Пахор, президент на Словения - Европа и светът се сблъскват с нови опасности за сигурността. Това е предизвикателство за всяка страна.
Двамата президенти разискаха и проблемите с мигрантите, както и пътя на страната ни към влизане в Шенген и Еврозоната. Румен Радев е призовал и за целенасочена поддръжка за защитата на външните граници на Евросъюза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР