Президентът Румен Радев разговаря в Страсбург с президента на Френската

...
Президентът Румен Радев разговаря в Страсбург с президента на Френската
Коментари Харесай

Радев разговаря с Макрон и Вебер за Шенген, Северна Македония и бещето на ЕС

Президентът Румен Радев беседва в Страсбург с президента на Френската република Еманюел Макрон. Теми от дневния ред на двустранните връзки, присъединението на България към Шенген, както и европейската вероятност пред Република Северна Македония бяха измежду акцентите на диалога.

Българският президент е в Страсбург по покана на президента Еманюел Макрон и ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли, където взе участие във възпоменателната гала в памет на Валери Жискар д`Естен.

Радев уточни, че страната ни е изпълнила техническите критерии за участие в Шенген още през 2011 година и чака това да бъде прието от страна на европейските ни сътрудници. Президентът Макрон изрази кардинална поддръжка за позицията на България.

По време на диалога Румен Радев изрази и позицията на България, която чака съответни и необратими резултати в двустранния разговор с Република Северна Македония, които да подсигуряват европейските полезности във връзка с спазването на човешките права и прекратяване на езика на омразата, както и отбраната на българското културно-историческо завещание в страната.

Президентът Румен Радев организира в Страсбург диалог с ръководителя на парламентарната група на Европейската национална партия Манфред Вебер, по време на който бяха разисквани провокациите пред Европейски Съюз и бъдещето на Европа.

Държавният глава Румен Радев бе и на специфична среща със фамилията на Валери Жискар д`Естен, президент на Френската република (1974-1981 г.).

" Постоянната битка на Валери Жискар д`Естен за Европа оформи визията на генерации за европейското единение. Конвентът за бъдещето на Европа, чийто президент беше той, концепцията за Европейски паричен съюз, както и за нова институционална конструкция на Европейски Съюз, открояват забележителното му политическо завещание ", съобщи Радев пред фамилията на Валери Жискар д`Естен.

" Година след кончината на Валери Жискар д`Естен, вглеждайки се в неговото завещание, откриваме една " европейска галактика ". Неговите ярки хрумвания и непоклатима религия в общото ни бъдеще трасираха пътя към основаването на новата архитектура на Европейския съюз след рухването на Берлинската стена ", уточни Румен Радев.

 Снимка: Президентство

Българският президент напомни и апела на Валери Жискар д`Естен, открояващ френския общественик като един от огромните мечтатели за Европа в историята: " Нека в никакъв случай не забравяме, че построяването на Европа е най-мирният и обещаващ план, предприеман в миналото на нашия континент ".

Във възпоменателното събитие участваха държавните глави на Френската република Еманюел Макрон, на Република България Румен Радев, на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, на Португалия Марселу Рибелу ди Соза, на Република Словения Борут Пахор, както и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР