Предизборната кампания е в разгара си, вече се състоя първият

...
Предизборната кампания е в разгара си, вече се състоя първият
Коментари Харесай

Евроизборите: За кого ще гласуват австрийските избиратели на девети юни

Предизборната акция е в разгара си, към този момент се състоя първият ефирен спор сред водачите на партийните листи. Най-млада е 23-годишната Лена Шилинг от Партията на Зеленитe . Останалите листи се водят от мъже на възраст сред 55 и 69 години. Двама от тях са с опит като депутати в Европейския парламент, двама са депутати в австрийския парламент, които ще сменят депутатските кресла във Виена с кресла в Страсбург. Столичаните са четирима.

Досега депутатите от Австрия бяха разпределени както следва: АНП - 7, АСДП - 5, АПС - 3, Зелени - 2, НЕОС - 1. Сега картите ще бъдат разбъркани още веднъж и вероятността разпределението на мандатите да бъде друго е огромна. В новия парламент Австрия ще изпрати 20 депутати.

Най-дълъг опит на европейската сцена има водещият претендент на Австрийската партия на свободата Харалд Вилимски , който от 10 години е евродепутат. Андреас Шидер ще води за повторно групата на австрийските социалдемократи. Най-възрастен е Хелмут Брандщетер, лидер на листата на НЕОС, който навърши 69 години. Средната възраст на водачите в изборните листи е 54,5 години, за понижаването й главен е приносът на Лена Шилинг, без нея тя щеше да бъде над 60 години.

Според последните социологически изследвания на разнообразни организации , интервюирали сред 1000 и 2000 гласоподаватели, за АПС ще гласоподават 25-26 % от гласоподавателите, след нея се подрежда АСДП с 21-22 %, третото място гласоподавателите отреждат на АНП с 21-22 %, НЕОС получават по 14-15 %, Зелените 13-14 %, АКП - 2 %.

Кoи са седемте избраници, които застават отпред на листите в надпреварата за гласовете на жителите в Австрия?

Управляващата АНП изпраща на първа линия Райнхолд Лопатка, 64-годишен политик с богат парламентарен и интернационален опит, насъбран като народен представител от Щирия, дълготраен член на Националния съвет /Долната камара на австрийския парламент/, ръководител на парламентарния клуб на АНП и държавен секретар - в това число в министерството на външните работи. Лопатка е деен на интернационалната сцена като представител на АНП по въпросите на външната политика и Европейски Съюз, в това число в парламентарните асамблеи на Съвета на Европа и ОССЕ. Пламенен политик и буен състезател маратонец, Лопатка е утвърден като занаятчия в сформирането на екипи и като предан партиен политик. Политически наблюдаващи чакат, че в качеството си на предстоящ началник на делегацията, той ще се погрижи за обединяване на редиците на АНП откакто стана известно, че Отмар Карас, някогашен лидер на партийната група евродепутати и прочут вътрешнопартиен критик, няма да кандидатства за нов мандат в европарламента. Райнхолд Лопатка е правист и теолог, фамилен и татко на трима сина.

Австрийската социалдемократическа партия залага на Андреас Шидер , който беше водещ претендент на социалдемократите и на последните европейски избори. Преди да замине за Страсбург, някогашният държавен секретар, дълготраен член на Националния съвет и ръководител на парламентарния клуб, в действителност имаше други проекти за кариера. Опитът му да заеме поста кмет на Виена след Михаел Хойпъл през януари 2018 година се провали и откакто новата лидерка на АСДП Памела Ренди-Вагнер стана и ръководител на парламентарния клуб, кандидатурата за евродепутат беше добра опция за път към европейската сцена, където 55-годишният икономист оглавява делегацията на АСДП в Европейския парламент в продължение на пет години. Като евродепутат Андреас Шидер развива външнополитическа активност, да вземем за пример като докладчик по тематиката Брекзит и като ръководител на делегацията за Северна Македония. Шидер е фамилен и има един наследник.

Австрийската партия на свободата слага още веднъж гневния критик на Европейски Съюз Харалд Вилимски на първа позиция и по подигравка на ориста тъкмо той политикът с най-дълъг стаж в Европейски Съюз измежду главните претенденти. Вилимски е 57-годишен виенчанин, който заседава в Страсбург от 2014 година, откъдето подлага на критика остро " безумието Европейски Съюз ". Преди да влезе в Парламента на Европейски Съюз, Вилимски към този момент си беше спечелил популярност като буйстващ общоприет секретар на АПС. Професионалният пр-консултант е почнал партийната си кариера като пресаташе под управлението на Йорг Хайдер в парламентарния клуб, а по-късно и в клуба на кметството на Виена. През 2006 година новият началник на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе го взима като общоприет секретар на партията и в Националния съвет. В Парламента на Европейски Съюз Вилимски поставя старания да сътвори десни интернационалните алианси. Съюзът на крайнодясната група " Идентичност и народна власт " /ИД/, в която влизат немската Алтернатива за Германия и АПС, с десните консервативни партии и дясната националистическа партия на Орбан Фидес обаче към този момент се проваля заради другите възгледи на националистическите партии по въпроси като разпределението на бежанците и Русия. Вилимски е женен и има щерка.

Най-свежото ново попълнение на политическата сцена на европейските избори е Лена Шилинг . През последните години 23-годишната виенчанка стана известна като активистка за климата. Тя стартира да се занимава с политика в границите на " Петъци за бъдеще " още до момента в който е в учебно заведение. През 2020 година тя основава Виенския юношески съвет и взе участие в протестния лагер против построяването на магистрален тунел под националния парк " Лобау " във Виена. През 2022 година издава книга, озаглавена " Радикална смяна. Защото имаме свят, който би трябвало да спечелим ". През 2023 година студентката по политически науки и учителка по танци става и авторка на графа във вестник " Кроне ". Тя освен е единствената жена измежду водещите австрийски претенденти за участие в Европейски Съюз, само че на 23-годишна възраст скоро ще бъде и най-младият австриец, избиран в миналото в Европейския парламент.

Разкрития на вестник " Стандард " от предходната седмица евентуално ще провокират поврат в стремителната кариера на Шилинг, която пледира за " политика със сърце ". След обява в ежедневника, съгласно която Шилинг е разпространявала лъжи за другари и публицисти , и то с рискови последствия за бъдещото им развиване в обществото, политическият звук към кандидатката за поста е яростна. Твърди се, че тя е измислила любовни афери, обвинявания в тормоз и принуждение. В обществените мрежи младата политичка е наричана " лъжливата Лена ". В Залцбург в понеделник беше анулирана откритата улична пропаганда, предвиждаща диалози на Шилинг с жители.

Хелмут Брандщетер, определен отпред в листата на НЕОС , е най-възрастният лидер на листа на идните избори за Европейски парламент, а скоро ще бъде и най-възрастният австрийски евродепутат. Завършилият право публицист влиза в политиката преди пет години и от този момент е член на Националния съвет на НЕОС. Там някогашният издател и основен редактор на вестник " Курир " и дълготраен медиен експерт се е потвърдил от като представител по външната политика и в парламентарната комисия, проверяваща абсурда " Ибиса ". Брандщетер декларира неведнъж, че е ревнив европеец, той беше австрийският народен представител от НЕОС, който през декември 2023 година се включи интензивно в проява за банкет на България и Румъния в Шенгенското пространство, проведена пред австрийското Министерство на вътрешните работи и застана паралелно с българския народен представител и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк и депутата от Румъния Дан Барна. Брандщетер е брачен партньор на журналистка от ОРФ и е татко на три деца.

Австрийската комунистическа партия издига 59-годишния Гюнтер Хопфгартне р за присъединяване в европейските избори на 9 юни. Роденият в Линц труженик на комунистическите хрумвания, който е прочут единствено в политическите среди, е по специалност ресторантьор във Виена. Бившият избавител е и дълготраен редактор на седмичния вестник " Фолксщиме ". В продължение на десетилетия е член на АКП, бил е федерален координатор на Комунистическата юноша на Австрия. През 2021 година е определен за ръководител на партията. През 2009 година Хопфгартнер е лидер на листата на АКП на европейските избори. Тогава партията получава 0,65 %, до момента не е съумяла да се пребори за депутатско място в Европейския парламент.

Листата ДНА /Демократичнa - неутралнa - автентичнa/, която също се класира за бюлетината на евроизборите, е водена от противничката на ограниченията против Коронавирус Мария Хубмер-Мог . Родена в Грац през 1982 година, тя приканва за " без значение следствие на политиката против ковид " и за отменяне на планувания от СЗО пандемичен контракт. ДНА е за " неотложно прекъсване на глобите против Русия " и за начало на мирни договаряния. Партията е и против присъединението към НАТО, афишира се и против европейската самодейност за въздушна защита Щит в небето /Sky Shield/. Както оповестява интернет-страницата на ДНК Мария Хубмер-Мог е омъжена и майка на един наследник, по специалност е лекарка, ментална треньорка и билкарка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР