Президентът Румен Радев продължи атаката си срещу правителството, обяснявайки, че

...
Президентът Румен Радев продължи атаката си срещу правителството, обяснявайки, че
Коментари Харесай

Аз съм главнокомандващ на армията. Радев поиска да има думата за външната политика

Президентът Румен Радев продължи офанзивата си против държавното управление, обяснявайки, че политическите сили, които стоят зад него нямат задоволителна легитимност да вземат решения. Радев още веднъж атакува кабинета поради желанието да се изпрати военна помощ на Украйна в осъществяване на взетото от Народното събрание решение в края на предходната година.

В този подтекст Радев подсети, че той е главнокомандващ на армията и изиска да има думата и по външната политика на страната.

“Курсът на новото държавно управление е да тласка България все по-близо до войната. Не смятам, че е подходящо политици със скромна електорална поддръжка да приказват и да поемат такива тежки задължения от името на България. Очевидно е, че има напрежение сред мен и държавното управление ", сподели Радев на летището при заминаването си на посещаване за Австрия по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер.

" Всеки, който има отговорности и упоритости в областта на сигурността и защитата би трябвало добре да познава и да се придържа към Конституцията и Закона за защитата и въоръжените сили, които изрично регламентират, че президентът е висш главнокомандващ както във военно, по този начин и в спокойно време ", добави президентът.

Той изиска да има думата и за външната политиката на България с изказванието, че тя е споделена отговорност на институциите и едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиви решения.

Тезата на Радев не намира опора в конституцията. Според член 105 от главния закон Министерският съвет управлява и реализира вътрешната и външната политика на страната и на никое място на става дума за шерване на отговорност с президента.

" Конфликтът в Украйна ескалира, ще става още по-голям и ще се разраства, по тази причина приканвам за трезва оценка за мястото и ролята на страната ни ", сподели Радев.

“Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не трябва да ни успокоява, тъй като бойните дейности ескалират и очевидно някои политици не осъзнават дълбочината на казуса. Гледат на тази войната като че ли са в спектакъл и са се разположили комфортно измежду публиката с лъжливото разбиране, че ще останат единствено фенове ", добави президентът.

До края на предходната година България и Унгария бяха единствените страни в Европейски Съюз и НАТО, които отказваха да изпратят военна помощ на Украйна. Твърдението на Радев, че това замесва България непосредствено във воейната не се споделя от партньорските страни, само че е изказвана от съветската посланичка Елеонора Митрофанова,

Според президента Българияи Европа незабавното преустановяване на бойните дейности и търсене на всички вероятни пътища за възобновяване на разговора и мирните договаряния, а не зареждане на този спор с нови оръжия. Украйна и НАТО споделят тезата, че прекъсването на бойните дейности в този момент ще замразят спора и ще дадат време на Русия да натрупа оръжия и войски, с цел да възобнови бойните дейности.

За Шенген

Радев изрази очакване визитата му в Австрия да е крачка напред по тематиката за Шенген за вероятното приемане на България през октомври, което по думите му зависи от това до каква степен новото държавно управление ще се възползва от постигнатото от служебния кабинет.

" Трябва да продължим напъните за подсилване на външната ни граница и ускорение на нашето участие в Шенген. Канцлерът Нехамер е мощен покровител на България в битката с незаконната миграция ", сподели още Румен Радев.

На 24 юни Румен Радев ще взе участие в тазгодишното издание на Европейски конгрес Вахау, който се организира в Долна Австрия. Президентът ще има изявление в главния финален панел, модериран от канцлера на Австрия Карл Нехамер, и с присъединяване на министър-председателя на Италия Джорджа Мелони.

Темата на тазгодишното издание е " Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР