Президентът Румен Радев отправи тази вечер сдържана критика към Еврокомисията,

...
Президентът Румен Радев отправи тази вечер сдържана критика към Еврокомисията,
Коментари Харесай

Радев разкритикува Еврокомисията, че не забелязва спекула с тока

Президентът Румен Радев насочи довечера сдържана рецензия към Еврокомисията, че не е разкрила повода за внезапното повишаване на електрическата енергия в Европейски Съюз. На излизане от Европейския съвет той съобщи пред публицисти, че показаните от Европейска комисия оценки за пазара на сила не са помогнали на водачите на страните от ЕС да стигнат до общ извод какво дърпа цените нагоре.

" Мога да кажа, че според мен отчетите не са в нужната дълбочина, тъй като в тях се споделя, че далавера не е открита ", съобщи президентът. Той уточни, че цените на суровините за енергийно произвеждане (въглища, нуклеарно гориво) са същите, и не е ясно от кое място идва повишението на цената на тока на интернационалните пазари. " Очакваме, че този разбор ще продължи ", добави той.

По негово мнение мораториумът върху енергийните цени в България би трябвало да бъде премислен доста добре на експертно ниво. " Да, хората би трябвало да бъдат предпазени, само че би трябвало да мислим и какви ще бъдат следствията върху действието на пазара по-късно ", уточни президентът.
Според президента България през днешния ден бере негативите от политиката в последните 10 години, която дефинира като " безхаберие ", защото не е издигната нито една базова мощ за енергийно произвеждане и не са основани условия за предпазване на сила. 
Виждам, че концепцията нуклеарната сила да се признава за " зелена " сила, набира от ден на ден схващане. Надявам се да стигнем до позитивна развръзка, уточни Радев. По неговите думи е належащо нашата страна да се откаже от въглищата едвам през 2038-2040 година и като базова мощ да остане нуклеарната сила.

Той заяви, че с президента на Азербайджан Илхам Алиев нощес са разискали продължаването на доставките на азерски газ на едни от най-хубавите цени. " За нас е значимо най-накрая газовата връзка сред България и Гърция, която чакаме от 10 години, да бъде издигната ", разясни президентът. По нея би трябвало да постъпват 1 милиарда куб. м. годишно природен газ от Азербайджан. Газопроводът трябваше да е подготвен до края на тази година, само че 30% от работите по него, осъществявани от гръцка компания, още не са завършили. Радев съобщи, че идния понеделник гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис ще посети България за диалози. " Надявам се следващата година по този метод България да реши един доста значим за нея въпрос ", добави той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР