Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за изменение и

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за изменение и
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху Закона за съдебната власт

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), признат от 49-ото Народно заседание на 2 юни 2023 година

Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Оспорените разпореждания плануват обособяването на шефа на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите в независими органи.

В претекстовете си президентът акцентира, че направените промени възвръщат състояние, което към този момент е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед ефикасното и транспарантно действие на досъдебното произвеждане по наказателни каузи.

Така без безапелационни причини Народното събрание в този момент ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз, показва в претекстовете си президентът, представен от Българска телеграфна агенция.

Държавният глава акцентира, че при приемането на оспорените разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт не е съобразено императивното условие на Конституцията законите да бъдат одобрявани от Народното събрание с две гласувания.

Не са спазени значими положения в Закона за правосъдната власт. Нарушени са и редица разпореждания от Правилника за организацията и активността на Народното събрание.

„ Приветствам напъните на законодателя да усъвършенства нормативната рамка в посока предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната власт. Основната част от признатия на 2 юни 2023 година Закон за изменение и допълнение  на Закона за правосъдната власт (ЗИД ЗСВ) подхожда на това желание и способства за реализиране на съответните цели от Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България “, написа в претекстовете си президентът.

Той добавя, че наредбите, записани в алинеите от трета до десета, са признати без откритите гаранции за неприкритост, координация и предвидимост на законодателния развой.

Мотивите на президента може да видите тук.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 2 юни депутатите взеха решение Националната следствена работа да бъде извадена от прокуратурата и да стане самостоятелна конструкция.

Предложенията за обособяване на следствието от прокуратурата са направени от Петър Петров от „ Възраждане “ сред първо и второ четене, само че правната комисия не ги е разгледала, защото са били част от отритнат на първо гласоподаване законопроект. Все отново на 2 юни болшинството одобри те да бъдат прегледани в пленарната зала и бяха признати след редакции.

С направените промени в Закон за съдебната власт отсега нататък Национална следствена служба ще се управлява от шеф. Досега началник на службата беше основният прокурор - директно или посредством шефа, който е и заместител на основния прокурор по следствието.

Директорът на Национална следствена служба ще назначава следователите и ще реализира административно-организационното и методическо управление на структурата.

Предложения за кандидатури за шеф на Национална следствена служба могат да вършат не по-малко от трима от членовете на Висш съдебен съвет, както и министърът на правораздаването, одобри Народното събрание.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР