Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за допълнение на

...
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за допълнение на
Коментари Харесай

Президентът наложи вето, свързано с разследването на главния прокурор

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който беше признат от Народното събрание на 29.01.2021г. Държавният глава връща закона в неговата целокупност за ново разискване от депутатите, оповестиха от прессекретариата на президента.

Приетият в края на януари закон не предлага заслужено и стабилно решение на казуса с неналичието на дейно следствие против настоящ основен прокурор или негов заместител. С въвеждането на нова служба „ прокурор по следствието против основния прокурор или негов заместител “ се нарушават редица съществени конституционни правила, измежду които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в границите на правосъдната власт и равенството на жителите пред закона.

В своите претекстове президентът показва, че казусът с неналичието на дейно следствие против настоящ основен прокурор или негов заместител, както и въобще против лица на висши държавни длъжности, съставлява главно предизвикателство пред върховенството на правото у нас. За последната година и половина това е трета друга законодателна самодейност на ръководещото болшинство, която се пробва да откри решение на казуса. Люшкането сред разнообразни институционални разновидности очевидно демонстрира, че казусът е комплициран, концепцията за решението му към момента не е избистрена и дебатите би трябвало да продължат в експертен кръг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР