Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за

...
Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху финансирането на партиите

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за бюджета, с които партийните дотации бяха внезапно понижени, и се позволи бизнесът да финансира безкрайно партиите. Той върна за ново разискване обособени текстове от § 2 и 3 от закона - с тях се вкарва финансиране на партиите с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Държавният глава отбелязва, че поддържа гражданската позиция, декларирана на народен референдум, за ограничение на финансовата дотация за партиите. Според него обаче признатите от Народно събрание промени уронват конституционните устои на българската народна власт. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е осъществена смяна в конституцията, счита Радев. " Вместо да извършват конституционната си роля да образуват политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с облагата на икономически субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното ръководство е под въпрос, когато партиите и претендентите носят отговорност не пред жителите, а пред своите донори ", обосновава се той.

Държавният глава счита, че с промените партиите стават подвластни от бизнеса, който ще финансира тяхното битие. Според него Финансирането от юридически лица и еднолични търговци основава изобилна хранителна среда за корупция. Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години, засегнат е Радев.

Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни ползи отдалечава страната ни от демократичните европейски страни, предизвестява Радев. Той отбелязва, че финансирането ще се насочи към партиите във властта, тъй като те разпределят обществените средства и дефинират спечелилите в публичните поръчки и концесиите.

Припомняме, че ръководещото болшинство реши да ореже държавното финансиране на партиите от 11 на 1 лев за получен глас. Освен това по предложение на Движение за права и свободи падна и таванът за приемане на дарения, щял да се търси " американски модел " на финансиране. От Българска социалистическа партия остро възразяват и настояват, че по този начин ще се стигне до прям лобизъм, а бизнесът ще избра да финансира единствено ръководещите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР