Президентът Румен Радев критикува в четвъртък бавните реакции на правителството

...
Президентът Румен Радев критикува в четвъртък бавните реакции на правителството
Коментари Харесай

Радев пришпорва кабинета за още мерки заради скъпия ток

Президентът Румен Радев подлага на критика в четвъртък бавните реакции на държавното управление за справяне с ценовата рецесия в енергетиката и изиска съответни ограничения.

" Правителството би трябвало да прави по този начин, че да не позволява политиката и геополитиката да убива българската стопанска система. Нужни са надеждни, устойчиви ограничения и решения, а освен положителни планове. Времето за разбори изтече, чакаме резултатите ". Това съобщи президентът в Пловдив, където посети Комбината за цветни метали.

Той сподели, че не може в изискванията на остра енергийна рецесия енергоинтензивните предприятия да бъдат изоставени, без съответни ограничения и предсказуемост в ценовата политика.

" Следим какво прави държавното управление, тъй че да поевтинеят токът и газът и да има съответни обезщетителни механизми за бизнеса. Има нови хора в управлението на енергетиката, само че къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е скъп, усилва се рискът от банкрути и загуба на пазари ", добави Румен Радев.

" Анализите свършиха още през декември, в този момент се работи по изплащането на обезщетенията за небитовите консуматори ", съобщи вицепремиерът по еврофондовете и финансов министър Асен Василев пред публицисти в Народното събрание малко по-късно денем.

В момента фактически се изплащат помощите към сметките за ток на бизнеса, само че за декември и януари, за февруари не е ясно какво ще е подпомагането и дали още веднъж ще става с приспадане на сметките за ток, които ще дойдат през март до компаниите.

" Честно казано, не виждам прехвърчане на искри " , сподели Василев в отговор на въпрос дали има такова сред президентството и държавното управление.

" Разбирам президента. Той напълно ясно отразява това, което споделят всички - колкото по-бързо се решат тези проблеми, толкоз по-добре за България и ние работим извънредно бързо в тази посока ", съобщи Василев.

Това е вторият път в границите на две седмици, в който президентът насочва по-остри думи по отношение на работата на кабинета на Кирил Петков, който ненапълно се смята за обвързван с него, защото министър председателят започва политическата си кариера след назначението му за стопански министър в служебното държавно управление на Радев от май 2021 година

В началото на февруари Кирил Петков за Северна Македония и модела " Борисов ". Той дефинира като " преждевременно " визитата на Петков в западната ни съседка. Причината бе, че малко преди този момент македонският президент Стево Пендаровски се срещна с представители на организацията ОМО " Илинден ", която работи за признание на македонско малцинство у нас. Радев предизвести още премиера да не се изкушава и от модела " Борисов ", разяснявайки промените в ръководството на " Булгаргаз ".

В края на януари държавното управление на " Булгаргаз " отпред с изпълнителния му шеф Николай Павлов, за който се счита, че е непосредствен до президента.

Сега президентът уточни, че чака държавното управление да работи транспарантно в " Блугаржгаз " и да даде в точния момент цялата информация за протичащото се в държавния газов снабдител. " Очаквам информацията от Държавната организация " Национална сигурност ", от Комисията за енергийно и водно контролиране, тъй че обществото да е осведомено в точния момент, преди събитията, с цел да не остават подозрения за подмолни дейности ", съобщи президентът.

Относно построяването на нови мощности в АЕЦ " Белене " през днешния ден той съобщи, че България има бъдеще като нуклеарна страна и би трябвало да се вземе решение.

" Десетилетия напред да имаме вложения в базови мощности, не можем да си позволим лукса да се откажем от огромния капиталов капацитет ", разяснява Радев.

По-късно денем, при траялата му аудиенция в Сунгурларе, президентът въпреки всичко даде рамо на кабинета, като уточни, че " след злокобното разграбване на страната в продължение на доста години, българите са зажаднели за правдивост и отмъщение и по тази причина всяко намерено опълчване на държавното управление против корупцията среща и утвърждението на хората ".

Радев изрази увереността си, че битката против корупцията би трябвало да се води със силата и легитимността на институциите, а освен с известността на обществените мрежи.

" Виждате, че методите, употребявани от предходните ръководещи, безпардонността, някъде с погазването на закона, доведоха до строполясване на техния режим и това би трябвало да бъде урок за всички. Урок към държавното управление би трябвало да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възобновени с недемократични средства ", означи обаче президентът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР