Президентът Румен Радев изрази тревога от действията на кабинета по

...
Президентът Румен Радев изрази тревога от действията на кабинета по
Коментари Харесай

Президентът изказа тревога от масовото изтребване на здрави животни

Президентът Румен Радев изрази паника от дейностите на кабинета по ликвидирането на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа. Той упорства изпълнителната власт да отговори и отсега нататък ли всеобщото изтребване на здрави животни ще е единствената мярка за преодоляване на сходни рецесии.

Той упорства изпълнителната власт да даде отговор " за какво животновъдите не бяха осведомени детайлно и авансово, с цел да бъдат уверени в подхванатите ограничения, както и в гарантирането на ползите им ".

За страдание, гневът на потърпевшите стопани и на хора в цялата страна е към този момент налице, написа президентът.
Той пита за какво не бяха подхванати превантивни ограничения като налагане на карантина и наблюдаване и за какво се подценява имунизирането.

За следващ път се слага въпросът за надеждността на оградата по границата, се споделя в изказването на президента.

Той упорства материалните вреди от заболяването да бъдат съответно обезщетени. " Възстановяването на качеството на стадата и психическата контузия от унищожаването на животните изискват време. То би трябвало да бъде употребявано от държавното управление за поддръжка на засегнатите стопани, с цел да възстановят поминъка си и най-много за рационални дейности за попречване на сходни рецесии в бъдеще ", предлага президентът.

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация привиква митинг пред Министерския съвет като едно от настояванията е ощетените стопани да бъдат обезщетени по пазарни цени, което съгласно тях значи сред 200 и 1000 лева на животно.

На конференция през вчерашния ден шефът на Националната организация по сигурност на храните Дамян Илиев разясни, че стопаните не са били предизвестени, с цел да се избегне укриване или продажба на животните, а и европейските, и българските правила задължават ветеринарните управляващи да унищожат всички животни в засегнатата от заболяването зона. Компенсацията ще е най-малко 190 лева на животно, даде обещание преди ден земеделският министър Румен Порожанов. За породисти животни ще се заплащат 240 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР