Влизат нови правила за дистанционна работа. Първата промяна в Кодекса

...
Влизат нови правила за дистанционна работа. Първата промяна в Кодекса
Коментари Харесай

Влизат нови правила за дистанционна работа

Влизат нови правила за отдалечена работа. Първата смяна в Кодекса на труда е в ал.7, която придобива следния тип: „ Мястото и характерът на работата от разстояние, изискванията и редът за реализирането ѝ се дефинират в самостоятелния трудов контракт. “ Старата редакция гласеше: „ Конкретният темперамент на работата от разстояние, изискванията и редът за реализирането ѝ се дефинират в самостоятелния трудов контракт. “

Работата от разстояние е уредена в 8 члена – от чл.107з до чл.107п в КТ в това число.

Тя има непринуден темперамент, т.е. към такава организация на трудовите връзки може да се стигне единствено по пътя на трудов контракт, когато изначално се уговаря работа от разстояние, или посредством в допълнение съглашение към трудов контракт, посредством което се реализира единодушие за работа в друго помещение, определено от служащия, което е отвън предприятието. Това демонстрира разбор на Чавдар Христов, съветник “Правна протекция на труда ”, оповестена от КНСБ.

По формулировка “Работата от разстояние (дистанционна работа) е форма за образуване на работа, изнесена отвън пространства на работодателя, осъществявана по трудово правно отношение посредством потреблението на осведомителни технологии,

която преди изнасянето и е била или би могла да бъде осъществявана в пространствата на работодателя. ”

Захарова: Думите на Бербок за договарянията за Украйна ни карат да се тревожим за нейното положение 23.05.24 10:05 Влизат нови правила за отдалечена работа 23.05.24 10:04 NYT: Блинкън желае да предложи на Байдън да разреши на Киев да нанесе американски оръжейни удари на съветска територия 23.05.24 09:57 Извънредно: Изтече ЗАПИС номер 4! Василев – „ Корнела желае кеш поток “, Петков – „ Казваш ѝ – колите и пътищата са наши “… (АУДИОЗАПИС) 23.05.24 09:46 Пореден парадокс: Фалшив позитивен резултат за опиати след удар на паркирана кола 23.05.24 09:44

Пандемията от Ковид 19 даде опция и шир за потребление на работата от разстояние, само че в изискванията на задължителност, т.е. по волята на работодателя, произлизаща от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. По време на пандемията породиха доста въпроси свързани с правната уредба на отдалечена работата, само че не на естествения, непринуден режим на нейното разбиране, а свързани със наложителния по предписание на работодателите темперамент. Всъщност от тези въпроси породи потребността за разискване и приемане на промени в правната уредба на работата от разстояние. За страдание в тази посока законодателят не предприе никакви ограничения, макар че такива му бяха препоръчани в експертен проект от КНСБ.

1.Нова алинея 8[1], съдържа две обособени хипотези/разпоредби.

В първото изречение се съдържа хипотеза/разпоредба, съгласно която е допустимо в трудовия контракт да бъдат уговорени, съответно посочени повече от едно „ място на работа “. Между изразите „ място на работа “[2] и „ работно място “[3] има основна разлика, която проличава от показаните под линия дефиниции на двата израза, използвани в КТ.

Новата наредба прави изключение от правилото на чл.66, ал.1, т.1 КТ, съгласно който в трудовия контракт се уговаря „ мястото на работа “, което значи едно място на работа, а не повече от едно, две и повече. В него липсва логичност, поради на това, че при работата от разстояние, водещото, главното е не мястото на работа, а работното място. Работното място е динамичната, променливата характерност на трудовия контракт, а не мястото на работа. Необяснимо е за какво е признато това изключение, включително и поради на неналичието на причини в негова поддръжка в претекстовете към законопроекта!

Втората хипотеза/разпоредба (изреч. второ) също е неразбираема и нелогична! Според нея работодателят има право да промени „ мястото на работа “, само че обвързано, т.е. в случай че има:

– документално искане на работника/служителя и
– в случай че с трудовия контракт са уговорени условия и ред за такава смяна или
– условия и ред за такава смяна са избрани „..с вътрешни актове на предприятието. “
Предвид определението за „ място на работа “ (чл.66, ал.1 т.1 КТ) тази наредба дава право на работодателя по описания ред и условия да трансформира седалището на предприятието!

Възможно е работа да се разпорежда и регистрира през избрани интервали от време, устно или пък посредством писмени документи, основани преднамерено за задачата. Такава опция съществува изначално (вж.чл.107з, ал.3 КТ) и може да бъде уредена в трудовия контракт или в допълнение съглашение към него.

„ Новото “ също е, че отпада условието това работно място да е „..в дома.. “ на служащия, както и е отстранено правото на работника/служителя да избира друго работно място отвън дома си.

При отдалечена работа работното място се „ обезпечава “ (разбирай – дефинира, избира) от работника;

Това място по своя тип съставлява помещение (разбирай стая, хол, и всяко друго, което има стени, покрив и т.н.), което е уместно за осъществяване на работата от разстояние.
3. Помещението може да е в:
– дома на служащия (на който той има адресна регистрация, без значение дали е негова благосъстоятелност или е нает, или позволен да употребява безвъзмездно);

– друго определено помещение, отвън дома на служащия, да вземем за пример селска къща, неподвижен парцел (на море или планина), или каквото и да е друго помещение отвън предприятието, в което ще се прави работата от разстояние.

Що е то „ характеристиките….. на работното място… “?

Очевидно става дума за характерностите на помещението, в което ще се извършва работата от разстояние. Такива са обитаемо място, адрес, постройка, етаж, … изложение на помещението – какво съставлява, зареждане с ел.енергия, отоплено ли е, осветено ли е и по какъв начин, с какви осветителни тела, обезпечено ли е с интернет, на каква цена и други. Възможно е работодателят да изиска разяснения или някои спомагателни характерности предвид на работата. Но в тази категория по наше мнение не следва да попада информация, обвързвана с правното съображение за обитаването, общуване с други лица и други сходни.

Съществуващата алинея 2 става алинея 3 и се променя по този начин:

„ (3) Работодателят е задължен да подхваща ограничения, с цел да подсигурява към датата на пораждане или изменение на трудовото правно отношение, че работните места за осъществяване на работа от разстояние дават отговор на минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд, избрани в Закона за здравословни и безвредни условия на труд и в актовете по използването му. “
Новото в тази алинея е задължението на работодателя да предприеме ограничения. Съществувалата редакция е по-неясна – „ Работодателят е задължен да подсигурява.. “. Това ни дава съображение да оценим позитивно изменението.

Създадена е нова алинея 6, която задължава работещия от разстояние „ …незабавно да уведоми работодателя, непосредствения началник или друго упълномощено лице за всяка акцидент на работното място по авансово уговорени ред и метод. “

Тя кореспондира с ал.5, която обвързва работещият от разстояние с отговорност „ …за съблюдаване на политиката на предприятието за организация на работата и за сигурност и здраве при работа, както и на предписаните му правила и правила за здравословни и безвредни условия на труд. “

В член 107л по отношение на работното време и отчитането му, почивки и отпуски са направени няколко промени и допълнения:

Отменя се т.3 в алинея 1, съгласно която работното време на работещия от разстояние подхожда по дълготрайност на работното време, несъмнено за служащите и чиновниците, които работят в пространствата на работодателя. В ал.3 е направена редакция, посредством която думите „ и неговите търговски сътрудници са в информационна връзка “ са сменени с „ е в информационна връзка с трети лица “.
Създадена е нова алинея 6, съгласно която „ Действително отработеното време може да се регистрира и посредством автоматизирана система за отчитане на работното време. Работодателят е задължен при поискване да даде на служащия или служителя, който прави работа от разстояние, достъп до данните в системата за отработеното от него работно време. “ Алинеята кореспондира с новата ал.10 в член 107з КТ(вж коментара по-горе).

Други промени по отношение на работата от разстояние

Във връзка с направените промени в уреждането на работа от разстояние са и 4 промени, допълнения, които заслужават внимание.
1.В член 201КТ – изключване или понижаване на отговорността (имуществена отговорност на работодателя), в чиято ал.2-ра беше уредено, че отговорността на работодателя може да се понижи, „ в случай че потърпевшият е съдействал за трудовата акцидент, като е позволил груба немарливост “ се прави смяна. В алинея 2 е добавена нова точка, съгласно която отговорността на работодателя може да се понижи, когато:
„ 2. при работа от разстояние потърпевшият не е спазил предписаните му правила и правила за здравословни и безвредни условия на труд. “

Засилен интерес има към новият чл.154б КТ, който основава така наречен „ право на изключване “.

Според него „ Работникът или служителят не е задължен да дава отговор на инициирана от работодателя връзка по време на междудневната и седмичната отмора, с изключение на когато в самостоятелния и/или в груповия трудов контракт са уговорени условия, при които това е възможно. “
Член 154бКТ е със заглавие „ Право на непрекъсната отмора “, само че е известен, като „ право на изключване “. Потребността от такава наредба породи в Европа, включително България, по време на пандемията. Тя беше артикул и резултат на безконтролния по това време контакт (по интернет и телефон) от страна на работодатели и други длъжностни лица от състава на предприятията към работещи от разстояние. Фактически обстановката беше неповторима и съпоставима с ексклузивен труд, който не може да бъде следен, регистриран, глобен.

Новият член урежда правото, като универсално, т.е. без значение дали става дума за работа от разстояние или не.

Изрично е уредено, че работещите не са длъжни да дават отговор на „ …инициирана от работодателя връзка по време на междудневната и седмичната почивка… “. Под връзка следва да се схваща, връзка осъществена по какъвто и да е метод – посредством телефон, посредством компютър, през някоя от информационните стратегии, например Вайбър, през мейл и други сходни. Липсата на отговор на иницирана от работодателя или от длъжностни лица в предприятието опити за връзка, е право и за нея не се носи никаква отговорност.

Дистанционна работа по едностранно предписание на работодателя при изключително състояние или епидемиологична конюнктура.

По начало самодейностите за промени в режима на отдалечена работа произтекоха от насъбрания опит и зародилите проблеми в хода на пандемията с Ковид -19. Както споменахме нагоре, работата от разстояние в оня интервал от време се подчинява на други правила, т.е. няма непринуден темперамент, а се вкарва едностранно от работодателя въз основа на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.

В хода на експертната полемика в работната група представителите на КНСБ направиха редица оферти, които обаче останаха без никакви последици. Беше изразена и нужда да се сътвори уредба на работата от разстояние и за държавните чиновници, посредством съответни промени в закона за държавния чиновник.

 

 

Източник – Pariteni.bg

 

Още вести четете в: България За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР