Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпват в длъжност

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпват в длъжност
Коментари Харесай

Радев и Йотова встъпват във втория си мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпват в служба за втория си мандат на " Дондуков " 2 с публична гала през днешния ден на площад " Св. Александър Невски ". 22 януари по традиция е датата за встъпване в служба на новия български президент от 1997 година, когато поста зае президентът Петър Стоянов.

На церемонията през днешния ден президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория му мандат. Държавният глава ще постави венец и ще отдаде респект пред починалите за свободата на България пред Паметника на Незнайния боец.

След церемонията президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се насочат към " Дондуков " 2. Шпалир от гвардейци ще ги посрещне пред Парадния вход на президентството за началото на втория им мандат.

На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Йотова поставиха клетва за втория си мандат на тържествена гала в Народното събрание.

В обръщението си към народа и Народното събрание Румен Радев съобщи, че негов дълг като държавен глава е да връща дневния ред към дълготрайните цели на нацията, надалеч оттатък хоризонта на политическите мандати - преодоляването на демографската рецесия, оправянето с бедността и неравенствата, повишението на стандарта и качеството на живот, духовното развиване, гарантирането на суверенитета и сигурността, отстояването на националните ползи и достолепие, одобряването на позитивния облик на страната ни на открито. Текущите рецесии, които се изострят и използват от задкулисието не трябва да отклоняват вниманието от стратегическите цели, уточни президентът.

Чака ни оправянето с каскади от рецесии и техните обществени и стопански последствия, сподели още в обръщението си Радев и добави, че тази задача е в дневния ред на държавното управление и Народното събрание, а той остава отворен за разговор и споделя отговорността за тежки и непопулярни, само че нужни решения. Президентът обаче беше безапелационен, че ще продължава да бъда сериозен, когато намира решенията на изпълнителната и законодателната власт за неправилни.

Ако ръководещото болшинство не реализира бърз, съдбоносен пробив в промяната на прокуратурата и правосъдната система, ще отвори пътя за реванш на статуквото, съобщи в обръщението си президентът. Радев посочи нуждата от ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени, които съгласно него не би трябвало да се изчерпват единствено с проверка на правосъдната власт в посока виновна и ефикасна прокуратура, а да включват и разширение на гражданското присъединяване в ръководството на страната и усилване на гаранциите за отбрана на човешките права. След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че главната конституционна полезност е индивидът, сподели Радев.

Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус, съобщи още президентът и добави, че той сплотява голямото мнозинство от честни българи, които го обявиха по площадите и в урните. Корупцията би трябвало да бъде съкрушена, с цел да оцелеем като страна и общество. Съзнават го младите, бизнесът, почтените хора в администрацията, хилядите, които поддържаха партиите на митинга, сподели Румен Радев.

Според президента налице е историческа опция да върнем България в руслото на закона. От това зависят всички други положителни планове, сподели той и добави, че без подсилване на държавността, страната ни не може да разгърне големия си капацитет. Радев уточни също, че партиите и политиците, които споделят идеята в България да се откри върховенството на правото и здрава и транспарантна медийна среда, да се построи добре уредена страна с ефикасни институции, могат да разчитат на разбирането и поддръжката на президентската институция.

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР