Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че мащабната офанзива на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че мащабната офанзива на
Коментари Харесай

Битката за Донбас започна. Русия атакува цяла източна Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, че огромната атака на Русия в източния район Донбас е почнала. Военното управление в Киев заяви, че Русия е подхванала нова офанзива.

"Сега можем да потвърдим, че съветските войски започнаха борбата за Донбас, за която от дълго време се приготвят. Голяма част от съветската войска взе участие в тази атака ", сподели Зеленски в вечерта в понеделник.

"Без значение какъв брой съветски бойци има там, ние ще се бием. Ние ще се пазиме. Ще го вършим всеки ден ", сподели той.

Генералният щаб на Украйна заяви, че има "признаци за начало на офанзива по източния спектакъл на военните дейности " и фокусът на съветската офанзива са районите на Харков и Донецк.

Секретарят на Съвета по сигурността на Украйна Олексий Данилов сподели, че в понеделник Русия е пробвала да пробие отбраната "почти по цялата фронтова линия в районите Донецк, Луганск и Харков.

"Те започнаха опит за начало на дейната фаза ", сподели Данилов. Губернаторът на Луганск Серхий Гайдай също заяви за офанзива.

"Загубихме надзор над Кременная. Има боеве по улиците ", сподели той. Според него към този момент е невероятно да се изтеглят хора, тъй като обстановката се утежнява "с всеки час ".

Ако Русия успее да превземе целия Донбас, това ще даде на Владимир Путин мотив да твърди, че е постигнал победа, разяснява Би Би Си. Следващата стъпка се чака да бъде анексирането на района от Русия, както това беше направено с Крим през 2014 година

Анализатори напомнят, че такова развиване ще даде опция на Путин да чества Деня на успеха на 9 май, когато Русия отбелязва капитулацията на нацистка Германия през 1945 година
Удари и в западната част
По-рано в понеделник съветски ракетен обстрел умъртви 7 души и рани още 11 в западния град Лвов. Досега този район беше най-слабо обиден от войната и беше одобряван за леговище от доста украинци. Сред изумените здания е и хотел, в който са били настанени хора от останалата част на страната.

Русия сподели, че ударите във Лвов са разрушили хранилище, което е съхранявало доставено от други страни оръжие.

Продължава борбата за Мариупол , южното пристанище на Азовско море. В града са останали близо 100 хиляди души от общо население от 450 хиляди. Украинските управляващи упрекват Русия, че ползва тактиката на "тоталната война ", както преди години в Чечня и Сирия, и това е предизвикало "много цивилни жертви ".

Местните управляващи в Мариупол отхвърлиха съветския ултиматум да се предадат. Близо 1000 индивида се крият в подземията на металургичния комплекс "Азовстал ".

В деня, в който Русия стартира втората фаза на войната, президентът Владимир Путин награди бойците, които Украйна упрекна за осъществяване на военни закононарушения в Буча. По улиците на града бяха открити доста трупове на цивилни, откакто украинската войска изтласка съветските елементи.

В понеделник Владимир Путин подписа указа, с който награди 64-а мотострелкова бригада за отбрана на "Отечеството и държавните ползи ".

Повечето жертви в Буча са починали от огнестрелни рани. Някои от тях бяха открити с вързани на гърба ръце.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР