На 25 август 2022 г. около 5:30 ч. сутринта дежурните

...
На 25 август 2022 г. около 5:30 ч. сутринта дежурните
Коментари Харесай

След две години: Започна делото срещу сириеца Омар Аднан, който прегази патрулка с автобус и загинаха двама полицаи

На 25 август 2022 година към 5:30 ч. сутринта дежурните служители на реда Атанас Градев и Йордан Илиев пробвали да препречат пътя на рейса с 48 незаконни мигранти. Аднан, който бил зад кормилото, вместо да спре, нараснал скоростта и влезнал в кръстовището със 78 км/ч. Помел патрулния автомобил, а двамата служители на реда починали на място. За това той е упрекнат в съзнателно ликвидиране, само че отбраната му желае смяна на обвиняването.

„ Считаме, че действието не е осъществено съзнателно. Клиентът ми не е желал и не е допускал настъпването на гибелта на двамата полицейски чиновници. Той прави избавителна маневра, завиване надясно, с цел да избегне съприкосновението с полицейския автомобил, което изключва умисъла. Не е спрял, защото е бил под стрес, мислил е, че ще го убият, тъй като е в непозната страна ”, разяснява юристът на подсъдимия Калин Янев.

Защитата на фамилията изиска по време на процеса да бъдат разпитани всички 111 очевидци и 19 движимости лица. „ Прокуратурата е решила, че закононарушението е съзнателно, импортиран е подобен обвинителен акт. Ние ще пазиме тази теза до края на правосъдния развой. Няма по-тежко закононарушение от това да убиеш двама почтени служители на реда напълно съзнателно и невъзмутимо ”, уточни Петър Димитров.

В правосъдната зала служебната отбрана на Аднан продължава да поддържа изказванието, че подсъдимият е малолетен, което би понижило тежестта на наказването.

„ Беше открито по безспорен метод, че причинителят на това тежко закононарушение е пълновръстен. Установено е с вербална нота на посолството на Сирия и с осъществена тройна съдебномедицинска експертиза ”, посочи Димитър Узунов от Окръжната прокуратура в Бургас.

Омар Аднан към този момент получи 4 години и 10 месеца отнемане от независимост за трафик на бежанци. По настоящето обвиняване за съзнателно ликвидиране може да получи затвор от 15 до 20 години или пожизнен затвор, за какъвто упорстват околните на починалите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР