На 12 май руският президент Владимир Путин смени Сергей Шойгу

...
На 12 май руският президент Владимир Путин смени Сергей Шойгу
Коментари Харесай

Защо Путин отстрани вярното си куче Шойгу от поста министър на отбраната?

На 12 май съветският президент Владимир Путин смени Сергей Шойгу - дълготраен министър на защитата на Руската федерация. На негово място президентът постави Андрей Белоусов - досегашният първи вицепремиер.

Защо Путин в профил вярното си куче Шойгу от този пост и какво следва по-късно са въпроси, на които отговор дава в своя публикация Би Би Си, оповестена от.

Първи основен факт: който и да седи към масата на кабинета в Русия, има единствено един човек, който взема основните решения в страната - Путин. В модерна Русия цялата политическа система е построена към него. Струва си да го имате поради, когато обсъждате кой е в държавното управление и кой отвън него. Централната политика е малко евентуално да се промени.

Означава ли това, че едно разбъркване в съветското държавно управление не е забавно или значимо? Не, не значи. Напускането на Сергей Шойгу от Министерството на защитата е забавно на доста равнища.

В края на краищата - и това ни води до втория факт - разбъркванията са необичайност в Русия. Поне що се отнася до най-значимите политически играчи.

Да вземем Сергей Лавров, съветския външен министър-ветеран. Той е на този пост от 20 години. Сергей Шойгу беше министър на защитата в продължение на 12 години.

Тувинецът Шойгу е считан за непосредствен съдружник на президента Путин, което води до третия факт: да си непосредствен с Путин, да вървиш на лов на риба и лов с него (да, Сергей Шойгу го е правил - те даже са ходили дружно за гъби), не е гаранция, че ще запазиш работата си.

Сергей Шойгу бе сменен на поста министър на защитата от технократа икономист Андрей Белоусов. Шойгу не е напълно освободен от политическата си служба - той ще оглави съветския Съвет за сигурност на мястото на Николай Патрушев. Но това не наподобява като покачване.

Така че за какво един предан на Путин човек е изместен от Министерството на защитата? Защо на негово място е назначен икономист? И какво ни споделя това за Владимир Путин?

Това не е цялостна изненада. Слуховете, че Сергей Шойгу може да бъде преместен, бяха многочислени. Един от неговите заместници - Тимур Иванов, неотдавна беше задържан по обвинявания в корупция. По-рано през днешния ден бе арестуван и генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, шеф на Главното ръководство за фрагментите към съветското министерство на защитата.

Замяната на Шойгу с икономист е разумна, като се има поради голямата сума пари, която управляващите наливат във войната на Русия в Украйна. Разходите за защита в Русия са нарастнали до почти 7% от Брутният вътрешен продукт на страната.. Все повече се основава чувството, че съветската стопанска система е сложена на военна основа.

Има логичност да има министър на защитата, който схваща от финанси, икономическо обмисляне и нужда от успеваемост - човек, който също по този начин не е обвързван с обвиняванията в корупция, които се проверяват сега.

Интересното е, че Путин избра тъкмо този миг, с цел да направи рокадата. През 2022 година, когато Русия претърпя военни неуспехи в Украйна, президентът изрично поддържа Шойгу.

През 2023 година той още веднъж отбрани Шойгу по време на обществената препирня сред него и починалия началник на наемниците от " Вагнер " Евгений Пригожин, който упрекна Шойгу в корупция и изиска да бъде уволнен.

Сега, когато Русия твърди, че е поела самодейността на бойното поле, " царят " на Кремъл смени своя министър на защитата. Това още един път демонстрира, че Владимир Путин не обича да работи под напън. Той взема решения в определено от него време.

Но има и още една специфичност на пренареждането на съветското държавно управление. Тя постоянно ви кара да си задавате въпроси. След този случай те са доста:

- Какво следва за Сергей Шойгу? Може ли той да си извоюва нова властова база в Съвета за сигурност или е неизбежно на новия си пост властта му да бъде доста понижена?

- Какво следва за индивида, който той замества в Съвета за сигурност, Николай Патрушев? Дълго време считан за един от най-влиятелните хора в Русия, ще резервира ли Патрушев въздействието си? И под каква форма?

- Означава ли назначението на нов министър на защитата, че в скоро време ще има нов шеф на Генералния щаб на мястото на Валерий Герасимов?
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР