Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа ратификацията на присъединяването

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа ратификацията на присъединяването
Коментари Харесай

Турция пусна Швеция в НАТО, официално ратифицира членството

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа ратификацията на присъединението на Швеция към НАТО.

Решението беше оповестено в турския Държавен вестник, финализирайки ратификацията, която доближава необвързаната преди този момент страна една стъпка по-близо до участие във военния съюз, съобщи Анадолската организация.

Турският парламент утвърди присъединението на Швеция при гласоподаване във вторник.

Законодателите гласоподаваха с 287-55 гласа в поддръжка на Стокхолм. Решението беше утвърдено от ръководещата " Партия на справедливостта и развиването " (ПСР), " Партията на националистическото деяние " (ПНД) и опозиционната Републиканска национална партия (РНП). Националистически и леви партии в съпротива гласоподаваха срещу.

Управляващата партия съобщи, че по-твърдата позиция на Стокхолм по отношение на кюрдските бойци е била основна за спечелването на утвърждение.

А турският президент Реджеп Ердоган преди този момент обвърза ратификацията на участието на Швеция в НАТО с желанието на Анкара да закупи бойни самолети от Съединени американски щати, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Премиерът на Швеция Улф Кристершон приветства одобряването от страна на Турция на присъединението на неговата страна към НАТО, съобщи Ройтерс. В обява в мрежата Х (Twitter) Кристершон съобщи, че по този метод е бил преодолян основен стадий в пътя на Швеция към пълноправното участие в алианса.

Сега Унгария остава единственият съдружник в НАТО, който не е утвърдил присъединението на Швеция. Удовлетворяването на молбите за участие в НАТО изискват единомислеща ратификация от всички членове на алианса.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР