Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини най-висшия съд в

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини най-висшия съд в
Коментари Харесай

Ердоган взе на прицел Конституционния съд, съдебната криза в Турция се задълбочава

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган упрекна най-висшия съд в страната, че е позволил " доста неточности ", до момента в който рецесията в правосъдната система се задълбочава.

" В този миг, за жалост, Конституционният съд направи доста неточности една след друга. Това съществено ни разстройва ", съобщи Ердоган пред публицисти.

Коментарите на президента, направени пред локалната преса след завръщането му от Узбекистан, идват на фона на враждата сред Висшия апелативен съд на страната и Конституционния съд, който се произнася по правата на индивида. Спорът ускори терзанията за правосъдната система и върховенството на закона в страната, отбелязва Financial Times.

Реклама
Миналия месец Конституционният съд постанови, че Кан Аталай, който беше определен през май като опозиционен народен представител, би трябвало да бъде освободен, защото задържането му под стража нарушава правото му на " присъединяване в политически действия ". Но Касационният съд в сряда разпореди на по-долните съдилища да не се преценяват с решението на Конституционния съд и прикани прокурорите да стартират наказателно следствие на решението.

Ердоган съобщи: " Решението, взето от Касационния съд, в никакъв случай не може да бъде отхвърлено или анулирано. " Противопоставяне Спорът опълчва висшия апелативен съд на Турция за цивилен, наказателни и административни каузи на Конституционния съд, който има последната дума по въпроса дали правата на жителите са били нарушени от обществените управляващи.

Разривът идва в миг на възходящо безпокойствие в страната и чужбина по отношение на правосъдната система на Турция, защото Ердоган стегна хватката си върху институциите, откогато пристигна на власт преди две десетилетия. Правителството също по този начин прочисти хиляди съдии и прокурори, за които твърди, че са свързани с основания в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен, който упреква за опита за прелом против Ердоган през 2016 година
Реклама
Миналата седмица водачът на най-голямата опозиционна партия в Турция Йозгюр Йозгел назова дейностите на Касационния съд против Конституционния съд правосъден " опит за прелом " и съобщи: " Ще се съпротивляваме по улиците, ще се съпротивляваме по площадите, няма да се предадем пред това безвластие. "

Съюзът на юристите в Турция съобщи, че ходът на Касационния съд е " опит за смяна на конституционния ред ", като добави, че той бележи " повратна точка за правовата страна ". Организацията прикани за наказателно следствие на членовете на Касационния съд, които са подписали жалбата против Конституционния съд, и съобщи, че те би трябвало да подадат оставка.

Аталай е обвинен в правосъдните процеси, свързани с демонстрациите в парка Гези преди 10 години, които провокираха отпор от страна на Ердоган и неговото държавно управление. Миналата година Аталай беше наказан на 18 години затвор за опит за събаряне на държавното управление. Той твърди, че е почтен.

Аталай подаде молба до касационния съд за освобождение след избирането му за народен представител от дребна лява опозиционна партия на изборите през май 2023 година, само че му беше отказано. Миналия месец обаче Конституционният съд постанови, че продължаващото задържане на Аталай нарушава " правото му да се кандидатира на избори и да се занимава с политическа активност ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР