Президентът на Тунис, Каис Сайед, съобщи в понеделник, че ще

...
Президентът на Тунис, Каис Сайед, съобщи в понеделник, че ще
Коментари Харесай

Каква е политическата картина в Тунис?

Президентът на Тунис, Каис Сайед, заяви в понеделник, че ще има народен разговор за политическата система на страната. Той се стреми да пренапише конституцията след определяне на еднолично ръководство. Все още няма елементи по какъв начин тъкмо ще протече разговорът, съобщи Агенция " Ройтерс ".

Президентът към този момент организира онлайн консултация, с цел да изложи публичното мнение по отношение на новата конституция и даде обещание да уточни група от юристи, които да я изготвят и да бъде извършен референдум през юли.

Той упражнява съвсем неограничена власт от 25 юли, когато уволни министър-председателя, разпусна Народното събрание и пое изпълнителната власт, като се базира на изключителните условия. Опонентите му дефинираха неговите дейностите като прелом.

Критиките, отправени към него, наподобява демонстрират, че е отворен за по-приобщаващ развой - нещо, което неговите съперници и други огромни играчи от дълго време изискват - само че той не сподели по кое време и по какъв начин ще се организира или кой ще вземе присъединяване.

„ Консултацията е първият стадий от националния разговор... той ще се организира след разглеждане на резултатите от консултацията “, сподели той във видеозапис, оповестен онлайн.

Критиците на Сайед го упрекват, че е направил прелом предишното лято, когато суспендира определения парламент, отхвърли демократичната конституция и заяви, че ще ръководи с декрет, до момента в който не бъде въведен нов.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Той отхвърля това обвиняване, заявявайки, че дейностите му са били нужни, с цел да спасят Тунис от това, което той разказва като „ подкупен, самоцелен хайлайф и политическа система, която донесе десетилетие на парализа и застоялост след революцията през 2011 година, която вкара демокрацията. “

Неговите критици преглеждат онлайн консултацията, по отношение на конституцията, като средство за заобикаляне на разговора с другите съществени играчи в страната. Когато завърши в неделя, единствено 500 000 тунизийци са взели присъединяване от население от 12 милиона.

Междувременно тежката стопанска система и непосредствената опасност от народен фалит ускориха натиска върху Сайед, защото той се пробва да преначертае политическата система в миг, когато доста тунизийци са по-загрижени за безработицата и растящите цени.

За да предотврати колапса на обществените финанси, Тунис евентуално се нуждае от интернационален избавителен пакет от Международния валутен фонд, само че ще би трябвало да предложи надеждни промени, подкрепени в цялата политическа система, в това число от профсъюза UGTT.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР