Президентът на Словакия Зузана Чапутова поиска оставката на премиера Игор

...
Президентът на Словакия Зузана Чапутова поиска оставката на премиера Игор
Коментари Харесай

Задълбочава се политическата криза в Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова изиска оставката на премиера Игор Матович три седмици, откакто без да се съветва с съдружните си сътрудници  Матович достави в страната количества от съветска ваксина " Спутник V ", която не е минала разрешителна процедура в Европейска организация за медикаментите.

В знак на митинг, през вчерашния ден оставка подаде министърът на стопанската система Рихард Сулик от съдружния сътрудник на Матович - партията " Свобода и правдивост ".

Премиерът да подаде оставка и да постави завършек на продължаващата рецесия в ръководещата четирипартийна коалиция, като разреши да бъде образуван нов кабинет отпред с различен министър-председател, изиска Чапутова.

Самият министър председател изрази подготвеност да подаде оставка, само че сложи ред условия, в това число да има министерско място в бъдещия кабинет.

Неизбежно е министър председателят да подаде оставка и с това да разреши да се подписа съглашение сред съдружните сътрудници за метаморфоза на кабинета, уточни в излъчено по малкия екран изказване Чапутова.

Матович сподели в неделя, че е склонен да се отдръпна, само че сложи редица условия, в това число негови съперници в обединението да се откажат от постовете си, а той да получи министерски пост в новия кабинет, което единствено разпали разногласията.

Няколко министри напуснаха кабинета в течение на политическите разпри, а Народното събрание анулира днешното си съвещание, до момента в който политическите битки към кабинета не престават.

Чапутова, в чиито пълномощия е да назначи новия министър председател, съобщи, че е недопустимо както изпълнителната, по този начин и законодателната власт да бъдат лишени от дарба за деяние в разгара на пандемията от ковид, която засегна тежко страната с 5,5 милиона души население през последните седмици.

" Три седмици на безплодни договаряния на фона на претъпкани лечебни заведения, изтощени медицински служащи и хора, борещи се за живота си е нещо рисково и неразумно ", съобщи Чапутова.

Матович и неговата партия " Обикновени хора и самостоятелни персони " (ОЛаНО) завоюваха миналогодишните избори с обещания да изкоренят корупцията и да пресечен съмнителните връзки сред политици, магистрати и предприемачи след убийството на известния проверяващ публицист Ян Куциак.

 Президентът на Словакия Зузана Чапутова носи цветя, с цел да уважи третата годишнина от убийството на словашкия публицист Ян Куциак, Братислава, 21 февруари 2021 година Куциак беше убит дружно с годеницата си Мартина Кушнирова в дома си в населено място, покрай Братислава, на 21 февруари 2018 година 27-годишният кореспондент работи за словашкия уеб страница за вести actuality.sk и се специализира по тематики за укриване на налози. Полицията подозира, че убийството е обвързвано с следствията му.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР