Президентът на Русия Владимир Путин и френският му колега Еманюел

...
Президентът на Русия Владимир Путин и френският му колега Еманюел
Коментари Харесай

Запорожката АЕЦ - акцент в разговора между Путин и Макрон

Президентът на Русия Владимир Путин и френският му сътрудник Еманюел Макрон са се съгласили по време на телефонен диалог през днешния ден, че образуване на ревизия в Запорожката АЕЦ, обект на обстрел през последните седмици, би трябвало да се състои " в най-кратки периоди ", съобщи Франс прес.

Двамата държавни ръководители са " подчертали значимостта от изпращане в най-кратки периоди на задача от Международната организация за атомна сила (МААЕ) в нуклеарната централа, с цел да откри каква е обстановката на място ", заяви Кремъл и посочи че самодейността за диалога е била на френския президент Макрон. " Руската страна удостовери, че е подготвена да даде цялото належащо подпомагане на инспекторите от организацията ", добави съветското президентство.



Елисейският замък, от своя страна, разгласи, че Еманюел Макрон " поддържа незабавното изпращане на място на задача от специалисти на МААЕ при условия, утвърдени от Украйна и Организация на обединените нации ". В известието се споделя, че " в околните дни ще бъде извършен нов диалог по тематиката след продан на механически екипи и преди изпращането на задачата ".

По време на диалога Владимир Путин е подчертал също по този начин, че " систематичният обстрел в региона на Запорожката АЕЦ основава заплаха от злополука с огромни пропорции, която може да докара до радиоактивно замърсяване на огромни територии ", показват съветските управляващи.

От своя страна, Еманюел Макрон е изразил " за следващ път своето безпокойствие от рисковете за нуклеарната сигурност и сигурност, подбудени от обстановката в Запорожката АЕЦ ", сподели френското президентство.

От формален Париж оповестяват, че Владимир Путин се е съгласил задачата с инспектори на МААЕ да премине през територията на Украйна, с цел да стигне до нуклеарната централа. Първоначалното изискване е било маршрутът на инспекторите да премине през Русия, само че след това съветският президент " е приел задачата да стигне до централата, спазвайки украинския суверенитет, като премине през украинска територия под държавен надзор ".



Намиращата се в Южна Украйна и следена от съветската войска Запорожка АЕЦ е най-голямата в цяла Европа. През последните седмици тя неколкократно беше подложена на обстрел, за който Москва и Киев се упрекват взаимно. Ситуацията разсъни страховете от сериозна злополука, сходна на тази в Чернобил от 1986 година

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани през днешния ден Москва да не изключва Запорожката АЕЦ от украинската енергийна мрежа, нещо, от което се притесняват управляващите в Киев.

Разговор сред Путин и Макрон не беше провеждан от 28 май. Преди това френският президент имаше диалози с Путин при започване на май, началото на март, както и цели пет през февруари, на фона на ескалацията на напрежението, довела до началото на офанзивата в края на същия месец. Освен това Еманюел Макрон организира и среща с Владимир Путин на 7 февруари в Москва.

Тези многочислени контакти доведоха до упреци към Макрон, свързани с обстоятелството, че макар честите диалози с съветския президент, те не са съумели да предотвратят началото на офанзивата в Украйна.

Друга тематика на днешния диалог сред двамата държавни ръководители е била съглашението, подписано в Истанбул през предишния месец, за отблокиране на износа на украинските зърнени храни.

Москва претендира в подмяна да бъдат вдигнати рестриктивните мерки за експорт на съветски аграрни артикули и торове, наложени със глобите на Запада поради нахлуването в Украйна. От Кремъл акцентират, че по време на диалога, Владимир Путин е подчертал " трудностите, пред които е изправен съветския експорт и тяхното отражение върху проблемите, свързани със международната рецесия с дефицита на храна ".

Разговорът сред Владимир Путин и Еманюел Макрон е присъединил и още една тематика, по думите на Кремъл, оповестява ДПА. Обсъдена е била плануваната проверяваща комисия, която да ревизира обстоятелствата за случилото се в град Еленовка през юли. Тогава в затворнически лагер в намиращата се под съветски надзор част от Източна Украйна бяха убити петдесет украински военнопленници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР