Президентът на Русия Владимир Путин даде дългоочаквания отговор на Москва

...
Президентът на Русия Владимир Путин даде дългоочаквания отговор на Москва
Коментари Харесай

Русия забрани износа на петрол за страните, наложили таван на цените

Президентът на Русия Владимир Путин даде дълго чакания отговор на Москва на наложения от Г-7, Европейски Съюз и Австралия таван на цените, подписвайки декрет, с който се не разрешават доставките на недопечен нефт и петролни артикули за страните, които постановат ограничаването, написа The Guardian.

Забраната ще влезе в действие на 1 февруари и ще продължи пет месеца, гласи указът на съветския президент, оповестен във вторник на държавния портал и на уеб страницата на Кремъл.

В началото на декември Г-7, Европейският съюз и Австралия се споразумяха за ограничение на цената на съветския недопечен нефт по море до 60 $ за барел като глоба за Москва поради нашествието в Украйна.

Решението на Путин е показано като директен отговор на " недружелюбните и противоречащи на интернационалното право дейности на Съединените щати и включилите си към тях непознати страни и интернационалните организации ".

" Забраняват се доставките на съветски петрол и нефтопродукти на задгранични юридически и физически лица, при изискване, че в договорите на тези доставки директно или индиректно е планувано потребление на механизъм за установяване на оптималната цена, " се показва в указа.

От 1 февруари стопира износът на недопечен нефт, само че към момента не е конкретизирана датата, на която ще бъде прекратен и този на петролните артикули - тя ще бъде избрана от съветското държавно управление и може да бъде по-късна.

Таванът на цените цели да нанесе удар на съветската държавна хазна и на дейностите на Кремъл в Украйна. Подобна мярка не е предприемана даже по време на Студената война.

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов заяви във вторник, че бюджетният недостиг на страната може да бъде по-голям от плануваните за 2023 година 2% от Брутният вътрешен продукт. Причината - това, че таванът на цените на петрола понижава приходите от износа, а в същото време се харчат обилни средства за военната акция в прилежащата страна.

Европейски Съюз наложи възбрана за импорт на петролни артикули от Русия, като глобите влязоха в действие на 5 декември 2022 година за суровия петрол, а за модифицирания ембаргото е с начална дата 5 февруари. България обаче получи дерогация за вноса по море до края на 2024 година Мотивът бе, че в противоположен случай рафинерията в Бургас, мажоритарна благосъстоятелност на " Лукойл ", ще би трябвало да прекрати работа, тъй като употребява най-вече съветски нефт вид Уралс. На 16 декември Европейска комисия ясно съобщи, че продуктите на рафинерията, създадени от съветски петрол, не могат да бъдат предопределени за експорт, в случай че крайната дестинация не е Украйна. Дерогацията за България е разрешена, с цел да може страната да задоволява вътрешния си пазар на горива.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР