Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски поиска от Вселенският

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски поиска от Вселенският
Коментари Харесай

Северна Македония иска автокефалия от Вселенския патриарх

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски изиска от Вселенският патриарх Вартоломей да издаде Томос за признание автокефалност на Църквата на Северна Македония. Това оповестява doxologiainfonews.com, представен от news.bg.

Пендаровски изиска Вартоломей да упражни правото си на апелация и да издаде Томос (постановление на предстоятел на поместна черква по значим въпрос, засягащ църковното устройство и организация - бел. ред.).

" Историята ни демонстрира, че би трябвало непрекъснато да се приспособяваме към времето и да го използваме в интерес на хората. Вселенската Патриаршия е образец за това по какъв начин да останем поредни с полезностите и в това време да бъдем динамични в оправянето с актуалните провокации. Като президент на моята страна бих желал персонално да ви осведомявам, че като страна през последните три години взехме решение да използваме времето в наша изгода и да оставим след себе си историческите различия ", написа Пендаровски.

Писмото си той написа от името на своите съграждани, които се разпознават като православни християни и " чието само предпочитание и потребност е да се помирят със своите съседи " и да вървят към общо бъдеще, в общуване и същинска независимост.

Пожелавам Ви здраве в средата на огромната неустановеност със здравната рецесия, която засегна целия свят, приключва Пендаровски.

Вселенският Патриарх не признава автокефалии, а издава Томоси за автокефалии. Според уеб страницата, томосът за автокефалия на Църквата в Северна Македония към този момент бил подготвен. Припомняме, че Вселенският Патриарх Вартоломей прикани Сръбската Църква и Църквата в Северна Македония да стигнат до взаимно задоволително решение по отношение на църковния проблем.

Припомняме, автокефалия се дава на църковна общественост, която живее в границите на дадена страна, т.е. държавните граници обрисуват съществуването на една черква. Към това изискване каноните предявяват една поредност от други условия - да има задоволително епископи, сама да избира своя синод, да прави това на събор, да има самостоятелен църковен съд, тя да е самостоятелна от страната и така нататък
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР