Президентът на Косово Хашим Тачи днес повтори желанието си за

...
Президентът на Косово Хашим Тачи днес повтори желанието си за
Коментари Харесай

Тачи: Ще направим корекция на границата, за да осигурим признаване от Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи през днешния ден повтори желанието си за " промяна на границите ", изразявайки убеденост, че с това Косово ще си обезпечи признание от страна на Сърбия, заяви МИА.

На конференция в Прищина след завръщането си от тридневна обиколка в района, Тачи оцени, че окончателният контракт със Сърбия е сензитивен и тежък развой, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Никак няма да бъде елементарно през идващите дни, седмици и месеци, защото ни чака демаркация или промяна на границата от 430 километра. Корекцията на границата обезпечава на Косово автоматизирано непосредствено признание от Сърбия. Признаването от Сърбия значи и признание от петте страни от Европейския съюз и анулация на съветското несъгласие ", съобщи Тачи.

Президентът приветства настояването на представители на албанците от Прешевската котловина за приемане на резолюция от косовския парламент за сливане на този район в Южна Сърбия с Косово и прикани парламентарните партии допустимо по-бързо да гласоподават държавния екип за договаряния с Белград.

" Напълно почитам правото на албанците от Прешево и Буяновац. Тяхното искане, отправено към косовските партии, е заслужено и е съгласно законните конвенции. Преговорният екип би трябвало да стане функционален, да стартира работа и да има единение както сред партиите от ръководещата коалиция, по този начин и сред опозиционните партии ", сподели Тачи.

Говорейки за визитите си в Албания, Черна гора и Македония през последните три дни, косовският президент съобщи, че трите страни поддържат постигането на контракт сред Прищина и Белград. Тачи акцентира, че окончателният контракт със Сърбия ще има поддръжката на Съединени американски щати и Европейския съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР