Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална сигурност,

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална сигурност,
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан отстрани Назарбаев, спряха интернет и телевизиите |

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална сигурност, който до момента беше ръководен от дългогодишния и закрепостен водач на страната Нурсултан Назарбаев, и даде обещание твърфи фрапантни ограничения за отбрана на сигурността. Според него избухналите митинги са скрит план. 

В послание към нацията Токаев съобщи, че по време на конфликтите с протестиращите са убити чиновници на реда. Той акцентира, че оттук насетне управляващите ще работят против протестиращите " допустимо най-строго ".

" Уверен съм, че народът ще ме поддържа. Каквото и да се случва, ще съм в столицата. Мой парламентарен дълг е да съм с народа. Заедно ще преодолеем този черен миг от историята на Казахстан. Ще излезем от него по-силни ", сподели той в умозаключение.

Токаев съобщи, че скоро ще предложи политическа промяна на страната.

Засега не е ясно по какъв начин тъкмо отстраняването на 81-годишния Назарбаев - някогашният водач на компартията, управлявал страната от отделянето ѝ от Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година до 2019 година - може да успокои протестиращите, скандиращи " Старче, махай се! ", само че имащи много повече и то политически претенции. В ранните часове на днешния ден Токаев уволни и племенника му от втория по значимост пост в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Казахстан. 

В Талдыкорган протестиращи бутнаха паметника на Нурсултан Назарбаев.

Снос памятника Назарбаеву. Видео: КазТАГ
— Медиазона. Центральная Азия (@mediazona_ca)
Според " Ехото на Москва " Назърбаев, който се допуска, че към момента ръководи в сянка, ще " замине за лекуване в Русия ". 

Междувременно Kazakhtelecom прекъсна интернет услугите в цялата страна. Мобилните телефонни услуги също не работят в доста градове.

Няколко национални телевизионни канала стопираха излъчването си.

Протестите избухнаха на 2 януари поради двойното повишение на цената на природния газ, който с изключение на за отопление масове се е употребявал и за гориво, заради ниската си цена.

Кметството на Алмати е опожарено, а в града се чуват изстрели. Сградата беше обградена от стачкуващи, които наподобява съумяха да преодолеят кордона на силите за сигурност, макар че последните използваха против тях шокови гранати, като гърмежите се чуваха в целия център на града. Подпалено е и зданието на прокуратурата в Алмати, разрушени са и офиси на ръководещата партия. 
Вижте тази обява в Instagram.

В цялата страна има конфликти с полицията и даже произшествия с военни. В Алмати и на други места се подвигат барикади. 

Кремъл изрази убеденост, че " нашите казахстански другари могат сами да решат вътрешните си проблеми ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР