Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер отдаде почит на последния съветски

...
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер отдаде почит на последния съветски
Коментари Харесай

Германия изрази признателност към Горбачов заради обединението на страната

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер отдаде респект на последния руски водач Михаил Горбачов, умрял през вчерашния ден, като изрази признателността си към неговия решителен принос за немското обединяване и единение , съобщи Франс прес.

" С дейностите си Горбачов сподели, че е един огромен общественик, притежаващ кураж за отваряне към демокрацията, построяването на мостове сред Изтока и Запада и установяването на мира в Европа ", се споделя в изказване на Щайнмайер.



" Тази фантазия е в руини в този момент, разрушена от бруталната офанзива на Русия против Украйна ", добавя той.

Михаил Горбачов умря в миг, в който демокрацията се провали в Русия, означи и немският канцлер Олаф Шолц, съобщи Франс прес.

" Той умря в една ера, в която освен демокрацията се провали в Русия, само че в която Русия и съветският президент Владимир Путин изкопаха нова бездна в Европа и подеха една ужасна война против една прилежаща страна, Украйна ", сподели Шолц и назова Горбачов самоуверен модернизатор.

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел също отдаде респект на Горбачов, описвайки го като неповторим политик от международна големина, съобщи ДПА.

" Дано споменът за неговото историческо достижение да направи допустимо преустановяването на съветската война против Украйна, изключително след тези ужасни седмици и месеци ", се споделя в изказване, качено на уеб страницата на Меркел.

" Горбачов написа международната история, той сподели по какъв начин един единствен общественик може да промени света за положително ", добавя Меркел.

" Без куражът на Горбачов да реформира Съюз на съветските социалистически републики мирната гражданска война в Германската демократична република (ГДР) нямаше да бъде също допустима ", добави тя.



" Все още си припомням за страха, който дружно с толкоз доста хора в Германска демократична република изпитах през 1989 година дали ще дойдат танковете, само че тогава танкове не пристигнаха, никой не стреля ", сподели още Меркел.

" Михаил Горбачов също по този начин промени живота ми по един фундаментален метод. Никога няма да го не помни ", добави Меркел, съобщи Франс прес.

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок съобщи, че в решителен миг от историята на Германия Горбачов е избрал пътя на мира и разбирателството и затова е съдействал за края на Студената война и за обединяването на Германия. " Германия ще му бъде постоянно признателна за това ", сподели посланик номер едно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР