Отдавна направихме извода, че България се прощава с целта си

...
Отдавна направихме извода, че България се прощава с целта си
Коментари Харесай

Дацов: Прощаваме се с еврозоната през 2025 г., може да се жертват капиталови разходи, за да се избегне свръхдефицит

Отдавна направихме извода, че България се прости с задачата си да влезе в еврозоната през 2025 година

Това сподели пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и някогашен заместник-министър на финансите.

" Инфлацията у нас е съвсем два пъти по-висока от изискуемия аршин.... В случая с България инфлацията стартира да наподобява като по-малкия проблем и по-реалистично за реализиране, в сравнение с опцията да не осъществим критерия за недостиг през тази година. Да обясня - когато беше юридически бюджетът за 2024 г, той беше изработен с предугаждане за много по-висок Брутният вътрешен продукт, който се оказа с близо 9-10% по-нисък от това, което беше планувано. А налозите нормално се пресмятат като % от Брутният вътрешен продукт и там връзката е 1:1. Ако имаме поради, че за тази година Брутният вътрешен продукт ще е по-малък с към 9 милиарда лв., това значи, че в бюджета няма да постъпят към 3 милиарда лв.. Ако не понижим разноските в бюджета с 3 милиарда лева, при равни други условия, ще имаме недостиг с най-малко 3 милиарда лв. повече.... Това прибавя над 1% недостиг към този, който съществува, което значи, че ще излезем доста, доста над критериите за фискална резистентност ".

Той предвижда, че държавното управление ще пожертва част от финансовите разноски, с цел да не влезе в процедура за свръхдефицит.

В България инфлацията спада, както спада в целия Европейски съюз, сподели още той и изясни, че това е повода предстоящото покачване на пенсиите от 1 юли да бъде не с 11%, а с 10%.

Любомир Дацов изрече противоречие с рекомендацията на МВФ за въвеждане на напредничав налог:

" Ние сме я играли и едната, и другата игра. В момента имаме съвременна и добре работеща данъчна система, различен е въпросът, че има какво още да се желае в администрирането на налозите. Администрирането ще е много по-скъпо от това, което имаме в този момент като система. Не е нужно да си променяме системата, можем да създадем усъвършенстване в администрирането ѝ ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР