Президентът на Франция, Еманюел Макрон, заяви, че иска Европейският съюз

...
Президентът на Франция, Еманюел Макрон, заяви, че иска Европейският съюз
Коментари Харесай

Макрон: ЕС да съобщи мнението си относно искането на Молдова за еврочленство

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, съобщи, че желае Европейският съюз бързо да заяви мнението си по отношение на настояването на Молдова за еврочленство, съобщи Ройтерс. Макрон направи това изказване по време на среща с президента на Молдова, Мая Санду, в Париж.

" Искам в идните седмици да можем да дадем явен отговор на Молдова, която заслужава това, поради геополитическата обстановка, обстановката със сигурността и филантропичната обстановка ", съобщи Макрон, представен от Франс прес.

Френският президент сподели още, че рискът спорът сред Украйна и Русия да се популяризира до други прилежащи страни не трябва да се изключва. Нарастват опасенията, че Молдова може да бъде въвлечена в спора в Украйна, откакто проруските сепаратисти в молдовския регион Приднестровие укориха Киев за стрелби, детонации и нахлуване на дронове през границата. Миналата седмица молдовският външен министър Нику Попеску съобщи пред Ройтерс, че вътрешни детайли в проруския сепаратистки регион се пробват да го дестабилизират и да породят напрежение в миг, в който страната поставя старания да се причисли към Европейски Съюз, отбелязва Ройтерс.

" Неприемливата експанзия на Украйна от страна на Русия съставлява опасност за стабилността на целия район и по-специално за Молдова, тъй като последните произшествия, станали в Приднестровието демонстрират, че разпространяване на спора не може да бъде изключено ", съобщи Макрон, представен от Франс прес.

Пред медиите по време на срещата със Санду Макрон съобщи, че предлаганата от него европейска политическа общественост е допълнение към процеса на присъединение в Европейски Съюз, съобщи Франс прес. Той добави, че този нов формат цели да сътвори нова структурна рамка за съдействието, сплотяваща всички демократични европейски страни, които поддържа основата на европейските полезности и имат аспирации или не да се причислят към Европейския съюз.

" Тази общественост не е опция на процеса за присъединение, а е допълнение, което без значение от присъединителния развой, разрешава да се структурират по-силно политическите, енергийните, капиталовите връзки с повече страни, които го желаят ", сподели той.

Макрон показа този план на 9 май в тирада пред Европейския парламент в Страсбург. Той изясни, че ще са нужни десетилетия преди Украйна да се причисли към Европейски Съюз и предложи, че до момента в който чака, тя може да стане част от европейска политическа общественост, която би могла да включи и Англия, напуснала Европейски Съюз преди две години, както и Молдова.

Този план би трябвало да бъде дебатиран на европейската среща на върха в края на юни, само че е подложен на критика от някои водачи, като да вземем за пример президента на Литва Гитанас Науседа, съгласно който той отразява неналичието на предпочитание за бързо консолидиране на Украйна в Европейски Съюз.

Президентката на Молдова Санду през днешния ден приветства самодейността на Макрон за европейска политическа общественост, която, съгласно нея, ще разреши на Молдова да форсира участието на страната ѝ в Европейски Съюз, съобщи Франс прес. Тя напомни, че Молдова е една страна, която има европейска история и която има безспорно европейско бъдеще. Санду акцентира решимостта на Кишинев да стане членка на Европейски Съюз.

" Ние разбираме, че присъединението към Европейски Съюз е един дълъг и комплициран развой, който изисква доста старания и доста работа. Ние не се опитваме да съкратим този път. Ние сме готови да поставим старания, да работим ", акцентира тя.

Молдова внесе на 3 март кандидатурата си за участие в Европейски Съюз дружно с Грузия. Преди това на 28 февруари кандидатурата си внесе Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР