Президентът Джо Байдън вчера категорично нарече руския президент Владимир Путин

...
Президентът Джо Байдън вчера категорично нарече руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Кой е военнопрестъпник и кой решава това?

Президентът Джо Байдън през вчерашния ден изрично назова съветския президент Владимир Путин " военнопрестъпник " поради гневната офанзива в Украйна, където са бомбардирани лечебни заведения и родилни отделения. Но да обявиш някого за военнопрестъпник не е толкоз просто, едвам изречеш думите. Съществуват избрани дефиниции и процедури за установяване на това кой е военнопрестъпник и по какъв начин би трябвало да бъде осъден.

Белият дом избягваше да назовава по този начин Путин, като споделяше, че то изисква следствие и интернационална увереност. След като Байдън употребява този термин, говорителката на Белия дом Джен Саки съобщи, че президентът " приказва от сърце " и още веднъж съобщи, че в ход е развой за взимане на публично решение.

В разговорния език обаче думата се употребява като определение за някой, който е ужасяващ.

" Ясно е, че Путин е военнопрестъпник, само че президентът приказва политически по този въпрос ", споделя Дейвид Крейн, който от десетилетия се занимава с военни закононарушения и е бил основен прокурор на Специалния съд на Организация на обединените нации за Сиера Леоне, който съди някогашния либерийски президент Чарлз Тейлър.

Разследвания на дейностите на Путин към този момент са почнали. Съединени американски щати и още 44 страни работят взаимно за следствие на възможни нарушавания и похищения, откакто Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида одобри резолюция за основаване на анкетна комисия. Има и следствие на Международния углавен съд, самостоятелен орган със седалище в Нидерландия.

" Ние сме при започване на началото ", сподели Крейн. Той предвижда, че обвиняването против Путин може да бъде повдигнато до една година. Но няма давностен период.

КОЙ Е ВОЕННОПРЕСТЪПНИК?

Терминът се ползва за всеки, който нарушава набор от правила, признати от международните водачи, известни като закон за въоръжените спорове. Правилата уреждат държанието на страните по време на война.

Тези правила са променяни и разширявани през последния век. В основата им са Женевските конвенции, признати след Втората международна война, и протоколите, добавени по-късно.

Целта на разпоредбите е да се защитят хората, които не вземат участие в сраженията, и тези, които към този момент не могат да се бият, в това число цивилни лица като лекари и медицински сестри, ранени бойци и военнопленници. Договорите и протоколите дефинират кой може да бъде обект на нахлуване и с какви оръжия. Някои оръжия са неразрешени, в това число химически или биологични.

КОИ КОНКРЕТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРАВЯТ НЯКОГО ВОЕННОПРЕСТЪПНИК?

Така наречените " тежки нарушавания " на конвенциите, които се приравняват на военни закононарушения, включват съзнателно ликвидиране и широкомащабно заличаване и заграбване на имущество, което не е целесъобразно от военна нужда. Други военни закононарушения включват умишлени дейности против цивилни жители, потребление на непропорционална мощ, потребление на човешки щитове и взимане на заложници.

Международният углавен съд също по този начин преследва закононарушения против човечеството, осъществени в подтекста на " необятно публикувано или систематично нахлуване, ориентирано против цивилно население ". Те включват убийства, избиване, принудително пренасяне, изтезания, обезчестяване и полово иго.

Най-вероятният метод, по който Путин би могъл да влезе в категорията на военнопрестъпниците е посредством необятно приетата правна теория за отговорност по командната верига. Ако командирите заповядват, знаят или са в положение да знаят за закононарушенията и не са създали нищо, с цел да ги предотвратят, те могат да бъдат подведени под правна отговорност.

КАКВИ СА ПЪТИЩАТА КЪМ ПРАВОСЪДИЕТО?

Най-общо казано, съществуват четири пътя за следствие и определяне на военни закононарушения, макар че всеки от тях има своите ограничавания. Единият е посредством Международния углавен съд.

Вторият вид е, в случай че Организация на обединените нации излезе отвън рамките на своята анкетна комисия и предприеме дейности за основаване на умишлен интернационален арбитражен съд за военни закононарушения, който да съди Путин.

Третият вид би бил основаването на арбитражен съд или съд, който да съди Путин по искане на заинтригувани или наранени страни, като НАТО, Европейския съюз и Съединени американски щати. Пример за подобен метод са военните трибунали против нацистките водачи в Нюрнберг след Втората международна война.

И най-после - някои страни имат свои лични закони за гонене на военни закононарушения. Германия да вземем за пример към този момент проверява Путин. Съединени американски щати нямат подобен закон, само че министерството на правораздаването има специфичен отдел, който се концентрира върху действия, включващи интернационален геноцид, изтезания, рекрутиране на деца бойци и осакатяване на женски гениталии.

КЪДЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН ПУТИН?

Това не е ясно. Русия не признава юрисдикцията на Международния углавен съд и не би изпратила обвинени в централата на съда в Хага, Нидерландия. Съединени американски щати също не признават пълномощията на съда. Путин би могъл да бъде съден в страна, определена от Организация на обединените нации или от група заинтригувани страни. Но ще бъде мъчно да бъде докаран там.

БИЛИ ЛИ СА СЪДЕНИ НАЦИОНАЛНИ ЛИДЕРИ В МИНАЛОТО?

Да. От трибуналите в Нюрнберг и Токио след Втората международна война до по-новите специфични трибунали висши водачи са били правосъдно преследвани за дейностите си в страни като Босна, Камбоджа и Руанда.

Бившият югославски водач Слободан Милошевич беше съден от трибунала на Организация на обединените нации в Хага за подклаждане на кървави спорове, когато Югославия се разпадна при започване на 90-те години на предишния век. Той умря в килията си, преди съдът да произнесе присъда. Съюзникът му от босненските сърби Радован Караджич и военният водач на босненските сърби военачалник Ратко Младич бяха сполучливо съдени и в този момент излежават доживотни присъди.

Чарлз Тейлър от Либерия беше наказан на 50 години, откакто беше приет за отговорен за поддръжка и финансиране на зверства в прилежаща Сиера Леоне. Бившият деспот на Чад Хисен Хабре, който умря предходната година, беше първият някогашен държавен глава, наказан за закононарушения против човечеството от африкански съд. Той беше наказан на пожизнен затвор.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР