През юни 2017 г. общият показател на бизнес климата се

...
През юни 2017 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Общият показател на бизнес климата се понижава

През юни 2017 година общият индикатор на бизнес климата се намалява с 0.7 пункта по отношение на предходния месец вследствие на неподходящите отзиви на стопанските ръководители в индустрията и услугите.

Това оповестиха от Националния статистически институт. Съставният индикатор „ бизнес климат в промишлеността” понижава с 1.2 пункта спрямо май, което се дължи на изместване на упованията на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца от „ по-добро” към опазване на „ същото”. Същевременно анкетата записва известно усъвършенстване на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с удобни упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ не престават да са главните проблеми за развиването на бизнеса.

По отношение на продажните цени в индустрията преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

През юни съставният индикатор „ бизнес климат в строителството” нараства с 2.2 пункта вследствие на оптимистичните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно мнение актуалната строителна интензивност се усъвършенства спрямо предходния месец, като прогнозите им за идващите три месеца са активността да се задържи на същото ниво.
Основните фактори, затрудняващи предприятията, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ, като анкетата регистрира понижение на отрицателното въздействие на първите два фактора.
Относно продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите чакат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.
Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 0.7 пункта, което се дължи на усъвършенстваните оценки на търговците на дребно за актуалното бизнес положение на предприятията. Относно размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца обаче упованията им са по-неблагоприятни.
Конкуренцията в сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда не престават да са най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса.
По отношение на продажните цени упованията на търговците са за известно нарастване през идващите три месеца.
През юни съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите” спада с 3.7 пункта вследствие на изместване на упованията на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца от „ по-добро” към опазване на „ същото”. Относно търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като леко усъвършенствана, само че упованията им за идващите три месеца са по-резервирани.
Основните спънки за активността в бранша остават конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда, въпреки че през последния месец е регистрирано понижение на неподходящото им влияние.
По отношение на продажните цени мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР