През юли 2022 г. общият показател на бизнес климата остава

...
През юли 2022 г. общият показател на бизнес климата остава
Коментари Харесай

Спад на бизнес климата в строителството регистрира НСИ

През юли 2022 година общият индикатор на бизнес климата остава почти на нивото си от предходния месец.

Това сочат данни на Националния статистически институт.

Повишение на индикатора се следи в индустрията и търговията на дребно, в бранша на услугите резервира равнището си от юни, а в строителството е записано намаляване.

Промишленост. Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ нараства с 2.1 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Позитивни са и прогнозите им във връзка с износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през юли е с 0.8 пункта под равнището от април и доближава 75.5%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува дефицит от мощности.
Основните усложнения за активността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ.

Очакванията на мениджърите по отношение на продажните цени в индустрията през идващите три месеца са в посока на нарастване.

Строителство. През юли съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ понижава с 2.9 пункта вследствие на влошените упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.

По тяхно мнение в идната половин година се чака понижение на новите поръчки (фиг. 7 от приложението), което ще докара и до известно намаление на активността в кратковременен проект.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ не престават да лимитират в най-голяма степен развиването на бизнеса, като през последния месец се регистрира усилване на отрицателното им въздействие.

По отношение на продажните цени в строителството 49.3% от мениджърите плануват те да се покачат през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ се повишава с 0.7 пункта, което се дължи на по-оптимистичните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно обаче прогнозите им по отношение на размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда e главната спънка за активността в бранша, посочена от 68.7% от предприятията. На назад във времето остават факторите „ конкуренция в сектора “ и „ незадоволително търсене “.

В съпоставяне с юни, нараства делът на търговците на дребно, които чакат продажните цени да се усилят през идващите три месеца).

Услуги. През юли съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ остава почти на нивото си от предходния месец. Оценките на мениджърите във връзка с актуалното търсене на услуги са удобни, до момента в който упованията им за идващите три месеца се изместват към по-умерените отзиви.

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса не престават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицита на работна мощ. Относно продажните цени в бранша на услугите 21.8% от мениджърите предвиждат те да се покачат през идващите три месеца.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР