През XIX век зъболекар в Пенсилвания (САЩ) описал за пръв

...
През XIX век зъболекар в Пенсилвания (САЩ) описал за пръв
Коментари Харесай

Случаи на експлодиращи зъби остават необяснени и до днес

През XIX век ортодонт в Пенсилвания (САЩ) описал за пръв път чудноват действителен случай, който повече наподобява на отблъскващ призрачен сън.

Първият регистриран случай на експлодиращ зъб е от 1817 година, когато свещеник от Спрингфилд се оплакал от непоносима болежка, която никой не можел да изясни.

„ В пристъпи на мъка той тичаше по всички страни в обезверен опит да се разсее от болката; по едно време удряше главата си в земята като подивяло животно “, написа неговият ортодонт У. Х. Аткинсън.

Най-интересното в тази ситуация е по какъв начин тъкмо пасторът се е избавил от ужасяващата болежка.

„ В 9 часа на идната заран той се разхождаше в делириум и внезапно зъбът му се пръсна, издавайки тон като пукот от револвер. Това незабавно успокои болката му “, написал Аткинсън.

Тринадесет години по-късно казусът се повторил. Жена, живееща покрай Спрингфилд, също изпитала непоносима болежка, която изчезнала незабавно откакто зъбът и експлодирал.

За същото събитие е обявено и през 1871 година от стоматолога Дж. Хиблер, който лекувал млада жена, чийто зъб също се пръснал и то толкоз мощно, че дамата паднала обратно и даже оглушала за няколко дни.

Едно от вероятните пояснение на това необикновено събитие е обвързвано с това, че разлагането във вътрешната част на зъба може да провокира струпване на газове, които в последна сметка експлодират, само че Хю Девлин (Hugh Devlin), който е професор по възстановителна стоматология в Манчестърския стоматологичен университет, се съмнява, че това е същинското пояснение.

„ Крайно необикновено е газовете, които се натрупват в зъба, да го накарат да експлодира – зъбите са много здрави “, изяснява професорът.

Другата по-застъпена доктрина е, че композиция от два разнообразни метала, употребявани при пломбиране, евентуално може да провокира импровизиран електролизен резултат и струпване на водород в зъба. Основният проблем с тази доктрина е, че няма никакви сведения пациентите да са имали пломби.

  • Странни и страшни и медицински принадлежности от предишното

Изглежда, този феномен остава също толкоз тайнствен, колкото е бил и преди 200 години.

BBC

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР