През топлото време все повече страдаме от отоци на краката.

...
През топлото време все повече страдаме от отоци на краката.
Коментари Харесай

Топлото време и „оловните крака“! Колко е опасен отокът през лятото? Д-р Влатко Глигоров пред ФАКТИ

През топлото време от ден на ден страдаме от отоци на краката. Как би трябвало да се отнасяме към този проблем и рисково ли е това положение. Пред ФАКТИ приказва доктор Влатко Глигоров.

- Д-р Глигоров, лято е, времето е топло и отоците по краката са много по-чести. Винаги ли са знак за някакъв здравословен проблем?
- Не постоянно, несъмнено. Има и така наречен „ функционален “ оток на краката – дължи се най-много на въздействието на горещото и влажно време, както и дълготрайни статични положения на тялото, само че също по този начин може да е разследване и от използването на алкохол или при банкет на щедро количество храна с високо наличие на сол. Не на последно място би трябвало да се означи, че отокът на краката, може да е обвързван с цикличността или нарушавания в хормоналната система, изключително при дамите.

- Кои са сигналните лампички, че имаме потребност от консултация със експерт?
- Първо, това е повторяемостта и продължителността на отоците – в случай че продължат да се демонстрират за по-дълъг интервал от време, не са директно свързани с температурата на околната среда, с хранителния режим или с натовареността на работния ден. При изискване, че има и спомагателни недоволства - като тежест, болежка и промени по хода на кръвоносните съдове. Тогава, при всички случаи, е нужна консултация с лекуващия доктор.

- Кои са най-честите болести, които може да причинят отоци по краката?
- Най-често това е целият набор от сърдечно-съдовите болести, които могат да доведат до венозен застой, изразяващ се посредством този вид оток. Също по този начин при съдовите болести на долните крака - като тромбофлебит, при чернодробни и бъбречни болести. Така че това е доста необятен набор от болести, които могат да дадат оток в краката. Говорим като едни от главните първосигнални признаци.

- Освен подуването на крайника, на кои други признаци е значимо да се обърне внимание?
- Много е значимо първо да се види дали оттокът е засегнал двата крайници или най-вече единствено единия. Това е симптоматика, която дава много информация на лекуващия доктор. Другото, което би трябвало да се следи, е дали има болежка в самите стави - гален, колянна и тазобедрени стави, или от задната страна на краката. Това подсказва за евентуални проблеми с венозните система и вероятно може да става въпрос за тромбофлебит, което е животозастрашаващо заболяване и не би трябвало да се подценява никога.

- До какви последици може да докара неглижирането на казуса с отока на краката?
- Най-честите затруднения засягат първо и главно качеството на живот на пациента – усеща дискомфорт, тежест, напрежение, компликация при вървене, тъй наречените „ оловни крака”. Започват болки в самото ходило, от долната страна – заради отока, де факто пада сводът на стъпалото и се получават всички недоволства, присъщи за дюстабан. На човек му е мъчно да поддържа равновесие, заради което се включват доста спомагателни мускули, които не са ангажирани при обикновено вървене и придвижване. А по този начин стартират болки освен в краката, а и в кръста, както и по продължение на гръбначния дирек. Но, в действителност, най-сериозните затруднения са свързани с появяването на язви. Обикновено те се развиват при пациенти с проблеми във венозната система известни като „ разширени вени “, както и при тези, които, с изключение на някакъв вид застойни процеси, страдат и от диабет. Там нещата са много комплицирани и лекуването не би могло да се ограничи единствено до физиотерапия и рехабилитация, а би трябвало да се намеси и ендокринолог и съдов хирург.
Но всички останали положения, които засягат долните крака и отока на краката, физиотерапията и рехабилитацията може да оказват помощ освен за по-бързото им разнасяне, само че и за възстановяване на метаболизма на тъканите и на придвижването на лимфата в тях. Също по този начин, в случай че се прави от време на време, да вземем за пример, един път месечно, в границите на 10 дни, физиотерапията може да повлияе позитивно освен на отока, само че и на главното заболяване.
- В центъра, който ръководите, сте създали и подобен лечебен пакет. Какви физиотерапевтични процедури включва?
- Новото време носи и ново „ задължение “. Хората ядат високо калорична храна, множеството имат първи проблясъци или към този момент са с изразени признаци на наднормено тегло и затлъстяване. Това е един от факторите „ бреме”. Вторият фактор е обвързван с изключителните на респект при българите храни с високо наличие на соли, които в допълнение усложняват казуса с отоците. И тъй като виждаме с какви недоволства идват при нас пациентите, взехме решение да създадем система от ограничения и лечебни подходи, които да облекчат положението им, да покачат качеството им на живот. Поотделно, всички тези лечебни способи са познати, само че ние сме ги комбинирали дружно по този начин, че да повишим резултата им. Става въпрос за масаж, мануален лимфен дренаж, апаратен лимфен дренаж – въз основата на нагнетяването на въздуха във въздушни възглавнички, лимфата се изтласква от периферията към тялото на пациента. Други способи са свързани с водни процедури - хидромасаж и подводен масаж с тангентор, балнеолечение. Водолечението е освен ефикасен, само че и доста прелестен лековит способ, изключително в летните месеци, стига пациентът да няма остри възпалителни болести или тромбоза на дълбоките вени, което ние авансово прецизираме с нашите експерти по време на обзор и консултация. Но държа да подчертая, че резултатът е извънреден.

- Ръководите Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина – някогашният състезателен диспансер. Какво прави това здравно заведение друго по своя темперамент?
- Всички диспансери по своя темперамент са неповторими. Те по тази причина са били отделени от другите здравни заведения – те не са здравни заведения на правилото на класическите търговски сдружения, които оферират медицински услуги, каквито са медицински центрове, ДКЦ-та и лечебни заведения. Ние се занимаваме най-вече с профилактика и предварителна защита. Правим годишен скрининг на деца в учебните заведения на територията на община Пловдив и имаме задачата да идентифицираме деца, които имат проблеми с наднормено тегло, със затлъстяване и със сколиоза или лордоза – след което осведомяваме родителите с предложение за осъществяване на лекуване или консултация с ортопед или ендокринолог. Прилагаме и цялостен набор от кинезитерапевтични, физиотерапевтични и рехабилитационни мероприятия, с цел да оказваме помощ на нашите пациенти, само че също по този начин внедряваме и по нови способи на лекуване, в това число прилагаме – така наречен „ Текар терапия “. Споменах към този момент и за мануалния лимфен дренаж, който е извънредно сложен за използване. Точно затова доста малко хора могат да го вършат и по тази причина ние държим на хората, с които работим, тъй като хората с техните познания, умения и опит вършат това заведение неповторимо. Ние обгръщаме доста необятен диапазон от пациенти – освен откакто към този момент имат клиника и са разпознати като пациенти с посттравматични, хронични или прогресиращи болести, само че също по този начин деца и възрастни хора, които интензивно спортуват и при които има отклонения в ЕКГ записа, пулса и кръвното налягане при осъществяване на сложен функционален тест, който се организира неподвижен и при оптимално натоварване. По-добре е да предотвратим заболяването, в сравнение с по-късно да я лекуваме.

- Споменахте „ Текар лечението “. Бихте ли пояснили какво съставлява тя?
- Като способ „ Текар лечението “ не е доста нова. Но тъй като беше скъпа техниката, не беше налична за всички здравни заведения. На нас ни беше закупена и подарена от наши другари, които идват при нас на физиотерапия – спортисти от Гребната база. При този вид терапия - приказваме за таргетирана радиочестотна терапия, имаме благонадежден способ на лекуване с извънредно бърз резултат и в също време дълготрайни резултати. Това е извънредно значимо при спортистите, с цел да имаме опция да повлияем върху по-бързото зарастване на костите и възобновяване на мускулната система. По същия метод използваме „ Текар лечението “ и при пациенти, които имат хронични, дълготрайни недоволства – болки в мускулите, гърба и кръста, както и друга болкова симптоматика. Повлиява неотложно и облекчава болката, редуцира отоците след контузия, релаксира мускулатурата и подкрепя възобновяване на тъканите. Но, несъмнено, този вид високотехнологични способи, са платени и се ползват по-рядко.
Понеже ние знаем, че един способ не може да даде нужния резултат и по тази причина нашите експертите комбинират повече лечебни подходи, а задачата е резултатът да се получи за по-кратък интервал, само че и да бъде резистентен във времето, а не след три дни още веднъж да се върнат болките и дискомфортът, който пациентът е имал и преди този момент.

- А методите, включени в лечебния комплекс при отоци на краката, може ли да се създадат по линия на НЗОК?
- Не мога да отговоря еднопосочно на въпроса ви, тъй като това към този момент е по преценка на експерта по физикална медицина и рехабилитация, според от главното заболяване, което е предизвикало този оток. Ако главното заболяване влиза в обсега на НЗОК, лекуването, може да се организира на база издадено от персоналния доктор направление с код 23 за физиотерапия и рехабилитация.
--------------
Д-р Влатко Глигоров, дм, е шеф на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина, гр. Пловдив. Средното си обучение като физиотерапевт получава през 1989 година в Средно здравно учебно заведение Белград, Сърбия. През 1995 година приключва Медицински университет София, а през 1999 година придобива компетентност Акушерство и гинекология след специализация в СБАЛАГ " Майчин дом " София. През 2010 година пази просветителна и научна степен Доктор по медицина. През 2016 година придобива магистратура по Здравен мениджмънт. Д-р Глигоров е работил във II АГ болница „ Шейново “. През 2010-2011 година има акушерска процедура във " Васенаар " Хага, Холандия, а от 2011 година до 2012 година практикува в Международен медицински център Хага, Холандия. През 2015 година работи като експерт акушер-гинеколог в МБАЛ „ Уни Хоспитал” Панагюрище. Член е на Български лекарски съюз и на Кралското сдружение на акушер-гинеколозите в Кралство Нидерландия. Участва в многочислени национални конгреси и семинари по специалността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР