През Средновековието кометите са били предвестници на чуми, войни и

...
През Средновековието кометите са били предвестници на чуми, войни и
Коментари Харесай

Скоро тази необичайно ярка комета може да освети небето почти като полумесец

През Средновековието кометите са били предвестници на чуми, войни и гибелта на крале, така че актуалната пандемия е най-удачният миг за появяването на нещо сходно на нашия хоризонт. Днес ние знаем, че кометите съставляват мръсни снежни топки – остатъци от материал, образувал Слънчевата система – и по никакъв метод не се асоциират със събитията на нашата планета. Изглежда обаче по този начин или другояче доста скоро ще можем да се насладим на сходен небесен театър.

Всяка година вътрешната част на Слънчевата система се посещава от голям брой комети. Повечето от тях обаче са толкоз бледи, че ви е нужно телескоп, с цел да ги наблюдавате. Когато C/2019 Y4 ATLAS бе открита през декември (горе-долу по същото време, когато и новината за новия ковид се популяризира отвън рамките на Ухан), изглеждаше като всички останали. Яркостта ѝ трябваше да доближи до магнитуд 9 – т.е. 40 пъти по-бледа, с цел да може да се види с невъоръжено око.

Днес обаче, два месеца по-късно, нейната бляскавост се усилва мълниеносно с всяка минала нощ. Много е мъчно да се предскаже осветеността на една комета. Ето за какво C/2019 Y4 ATLAS може да се окаже най-ярката комета от 13 години насам или просто следващото отчаяние.



Траекторията на кометата. Източник: Tomruen - Own work, CC BY-SA 4.0

Вместо яркостта на C/2019 Y4 ATLAS да се усилва относително постепенно на една-две седмици, тя ненадейно набъбна многократно за броени дни. Кометите нормално усилват яркостта си, когато Слънцето стартира да изпарява летливите им детайли (ледът им), само че мъчно можем да разбираем сходна бърза смяна.

Ако нарастването на яркостта се резервира, тя ще може да бъде следена с невъоръжено око още при започване на април, а през май ще ни даде същински небесен театър.

За страдание, в края на май, когато би трябвало да доближи пика на своята бляскавост, тя ще е прекомерно покрай Слънцето. Тогава ще бъде забележима за малко след залез.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР