През септември т.г. Община Казанлък ще бъде домакин на международен

...
През септември т.г. Община Казанлък ще бъде домакин на международен
Коментари Харесай

Казанлък ше бъде домакин на международен семинар за опазване на културното наследство


През септември т.г. Община Казанлък ще бъде хазаин на интернационален семинар за образование за запазване на културното завещание, с фокус към разкритите тракийски могили в Долината на тракийските царе. За това се договориха през днешния ден на среща в Зала №6 на Общината Кметът на Казанлък Галина Стоянова и представители на фондация „ Балканско завещание “.

Проектът е финансиран от ЮНЕСКО в размер на 20 000 щ.д. Целта е образование за основаване на генерални проекти за консервация на културно завещание. На интернационалния конгрес в Казанлък млади експерти ще почерпят от опита на специалисти от Съединените щати, Англия и България. Във форума ще вземат участие и представители на български институции и общини, които имат отношение към сферата за запазване на културното завещание.
-->
Създадена през 2008 година, Фондация „ Балканско завещание “ е нестопанска, неправителствена организация, с екип сред институциите като стратегия за осъществяване на теренни археологически учебни заведения, каквито към този момент се организират от 2008 година. Техните експерти работят в Северна Македония, Гърция, Черна гора, Сърбия, Словения и Израел. Мисията на Фондация „ Балканско завещание “ е отбраната, съхраняването, ръководството и популяризирането на културното и историческо (материално и нематериално) завещание на югоизточна Европа като нужна причина за устойчивото развиване на района.

Преди осем години Община Казанлък кандидатства с осем тракийски гробници от Долината на тракийските владетели, наред със предпазената Тракийска гробница, за включване в Индикативната листа за включване в листата на международното културно завещание, под отбраната на ЮНЕСКО. Деветте гробници от Казанлъшката долина са измежду най-добре съхранените и представителни мостри на тракийската гробнична архитектура: гробниците Голяма Косматка, Оструша, Крън II, Голяма Арсеналка, Шушманец. Желанието на Кмета Галина Стоянова и нейният екип е те да се трансфорат в сериен обект „ Царският некропол на тракийския град Севтополис ” като част от културното завещание на ЮНЕСКО. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР