Валерий Рубин за отношението на американците към КитайВсе повече и

...
Валерий Рубин за отношението на американците към КитайВсе повече и
Коментари Харесай

САЩ срещу Китай: не копай яма на другия

Валерий Рубин за отношението на американците към Китай

Все повече и повече американци считат Китай за зложелател, демонстрира ново изследване на самостоятелната компания Pew Research Center (PEW). Четирима от всеки пет души, взели участие в изследването, споделиха, че мнението им за континентален Китай е неподходящо, както и предходната година.

Това не значи, че Съединени американски щати нямат други врагове, само че ръководещата ККП в Китай е основният, първият в черния лист.

По-възрастните американци имат по-яростни възгледи, до момента в който тези под 29 години не считат, че ограничението на световното въздействие на Китай би трябвало да бъде приоритет на политиката на Белия дом, написа Робърт Дилейни, началник на бюрото за Северна Америка на Washington Post.

Четирима от петима интервюирани американци имат неподходяща визия за Китай и гледат на него като към зложелател, според данните, оповестени в сряда, 1 май, които демонстрират, че по-възрастните американци и републиканците имат най-твърдите и радикални възгледи за него.

През последните пет години тази неподходяща за Пекин цифра се колебаеше сред 79 и 83 %. Броят на американците с удобно мнение за Китай се е лимитирал до диапазона от 14 до 21 % и е достигнал 16 % тази година. Нека си напомним, че през 2017 година, когато Доналд Тръмп стана президент на Съединените щати, той твърдеше, че Китай лишава работните места на американците. По-късно администрацията на Тръмп стартира комерсиална война и наложи наказания на бизнеса, на държавни чиновници в континентален Китай и Хонконг и упрекна Китай за пандемията Covid-19.

„ обобщава хонконгското издание SCMP.

Ястребовите възгледи за Китай са преобладаващи измежду по-възрастните гласоподаватели, като към 7 от 10 американци на възраст 65 и повече години споделят, че ограничението на властта на ККП вкъщи и въздействието на Китай по света би трябвало да бъде главен приоритет в политиката на Съединени американски щати.

Този дял е доста по-нисък в по-младите възрастови групи: единствено 28% от американците на възраст от 18 до 29 години споделят, че опълчването на Китай е от решаващо значение за постигането на America First. Можем да се обзаложим, че това отношение евентуално ще продължи през президентските избори през ноември, защото това е съвсем печеливша карта за всеки претендент, твърди Тод Белт, професор по политически науки в университета Джордж Вашингтон.

„ споделя Белт.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и Доналд Тръмп, неговият (вероятен) републикански противник, имат вяра, че заемането на твърда позиция по отношение на Китай „ е печеливш вид “.

Американците на възраст 50 и повече години съставляват 64 % от гласувалите на междинните избори в Съединени американски щати през 2022 година, до момента в който тези на възраст от 18 до 49 години съставляват 36 %, отново по данни на PEW.

Както знаете, Конгресът на Съединени американски щати инициира законопроект за възбрана на китайската обществена платформа TikTok в страната (алтернативата е тя да бъде продадена на американска компания), а президентът Байдън го подписа, придавайки му силата на закон.

„ сподели Белт.

Според него грубият напън върху Китай надали ще подкопае поддръжката за Демократическата партия измежду младите гласоподаватели.

Професорът не е надалеч от истината. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че изменението на климата, задълженията по студентски заеми, абортите и войната в Близкия изток са доста по-важни фактори в акцията за тази възрастова група, в сравнение с връзките с Китай.

Все отново възбраната на TikTok, китайското приложение за къси известия, може да отблъсне някои по-млади гласоподаватели от Байдън, въпреки и не безусловно. ByteDance, притежателят на TikTok, разполага с година, с цел да го продаде на локално равнище.

Все повече американци се отвръщат от Китай, демонстрират данните. Антикитайската агитация прави работата си, вплитайки се във всеки ред, обвинявайки Поднебесната или в геноцида на уйгурите в самостоятелния район Синдзян или в потреблението на детски труд, или в проекти за принудително събаряне на сепаратистите в Тайван и доставка на оръжия и материали с двойна приложимост за Русия в подтекста на боен спор в Украйна.

Не е чудно, че към 42% от интервюираните споделят, че Китай е зложелател на Съединените щати – най-големият дял, откогато PEW стартира да задава този въпрос през 2021 година Други 50% виждат Китай като рисков съперник на Съединени американски щати на международната сцена, а единствено 6% са уверени, че този азиатски колос е стопански сътрудник на Съединени американски щати.

Какво можем да кажем за опитите на Белия дом да сдържа Китай посредством втълпяване на антикитайски настроения в страната? Има такава мъдрост: не забравяй, че бумерангът постоянно се връща. И също по този начин се споделя: не копай яма за другия, самичък ще паднеш в нея...

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед46500Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед29583Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед65637„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед33266Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед34922Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132779Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91983Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед85061Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед76051 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР