През пролетта всички се чувстваме изтощени, с понижен тонус и

...
През пролетта всички се чувстваме изтощени, с понижен тонус и
Коментари Харесай

Пролетта е тук. А витамин D?

През пролетта всички се усещаме изтощени, с намален тонус и обяснението постоянно е „ пролетна отмалялост “. Ако и вие сте наранени и чувствате също болки в гърба и мускулите, проверете равнищата си на витaмин D. Защото тази отмалялост може да се дължи точно на недостиг на витамин D. Логично е да имаме подобен недостиг след дългата зима, когато не сме се излагали изключително доста на слънце, тъй че в този момент е моментът да се погрижим за него.  

Каква е функционалността на слънчевия витамин?

В организма ни витамин D си взаимодейства с калция. Той покачва ефикасното му асимилиране и по тази причина е с незаменимо значение за развиването, растежа и поддържането на здрави кости през целия живот.

Медицински изследвания в най-различни области обаче демонстрират, че витаминът на слънчевите лъчи има голяма роля и за естественото действие на човешкото тяло в доста други аспекти, които се откриват сега.

Според  изданието  например от ден на ден медицински изследвания демонстрират, че вярната централизация на витамин D в тялото понижава риска от диабет вид 2, а вярно дозиран банкет на витамина от децата понижава с 88% риска да развият диабет вид 1 до 32-годишна възраст.

Доказано е, че дефицитът на слънчевия витамин е обвързван с нараснала предразположеност към сърдечносъдови болести,  нараснало кръвно налягане, аутизъм, болест на Алцхаймер, ревматоиден артрит. Напълно е открит и позитивният резултат на витамина върху имунната система.

Откъде можем да си набираме витамин D

Градските хора живеем повече на закрито, в сравнение с навън. И всеобщо страдаме от липса на витамин D, без значение дали на открито е слънчево или не. Разбира се, този недостиг е по-изразен през зимата и пролетта, когато слънцето е по-слабо. Затова най-хубавият метод на набирането му е посредством храната.  

Тук обаче има едно „ само че “ . Малко са  храните, които съдържат задоволително количество витамин D, в случай че той не е в допълнение прибавен. Това се дължи на обстоятелството, че човешкият организъм е основан по този начин, че синтезира витамина посредством кожата. И въпреки всичко знаем, че има храни, които съдържат витамин D и които се предлагат: мазни морски риби (сьомга, риба звук, сардина), яйца (жълтък), черен дроб (свински и телешки).

Тъй като не всички от тях са подобаващи за всекидневна консумация, от ден на ден се постановат млечни артикули, обогатени с витамин D. Според европейските стандарти 2 чаши мляко дневно (по 250 мл) ни обезпечават дневната нужна доза от 5 мг безоблачен витамин.  

Нека не забравяме – повече слънце и уравновесена храна, богата на витамин D, ще ни приготвят да посрещнем лятото здрави и с добър тонус.

OLYMPUS Краве мляко с Витмаин D  е пожеланото мляко за всеки, който се грижи за здравето си и здравето на околните си и държи на здравословното хранене. OLYMPUS, като специалисти по потребните и качествени млечни артикули, оферират действително решение на казуса с дефицит на витамин D, което може да се трансформира в скъпа и вкусна част от дневното ви меню.



С поддръжката на Olympus
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР