През последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания

...
През последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания
Коментари Харесай

Бум на телефонните измами отчитат от МВР

През последните месеци се следи засилен трафик на лъжливи позвънявания като главен техен адресат още веднъж са възрастни хора, регистрира Министерство на вътрешните работи. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и близките обитаеми места, където криминалистите работят предпочитано, без значение, че аналогични закононарушения се следят на територията на цялата страна.

По данни на бранш „ Измами “ в Главна дирекция „ Национална полиция “ през януари са предотвратени 39 опита за телефонни измами в страната, а за 2022 година те са общо 216.

Основните лъжливи сюжети са добре познати - мними служители на реда, лекари, юристи, родственици звънят на жертвите и възползвайки се от тяхната прочувствена настройка, оповестяват създадената скица за подпомагане на полицията, помощ на изпаднал в неволя или потърпевш родственик, последвани от искане на пари и изискване за тяхното даване. Има и случаи, при които сюжетът е за неплатени сметки за ток.

От Министерство на вътрешните работи припомнят, че настояването на пари по телефона е главен знак за машинация. От там поучават незабавно да се затвори телефонът, да не се работи импулсивно, да се опитаме да се свържем с нашите близки, както и да подадем сигнал на тел. 112.



Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР