През последните години все повече хора избират да си носят

...
През последните години все повече хора избират да си носят
Коментари Харесай

Не слагайте топлата храна в пластмасови съдове! Вижте защо

През последните години от ден на ден хора избират да си носят обяд в офиса, вместо да избират ястия със подозрителен генезис и неразбираемо качество на съставките. Заедно с това решение обаче идват и някои проблеми – по какъв начин да изберем най-подходящия съд, който да е задоволително сигурен, комфортен и лек. Така доста хора прибягват до пластмасови кутии за многократна или за еднократна приложимост.

Те обаче не са най-хубавият избор, откриват учени от Тайван. Поставянето на топли храни в пластмасови съдове, без значение дали до времето на потреблението те към този момент за изстинали, крие съществени здравни опасности. По-конкретно, пластмасата може да навреди на бъбреците ни. Как обаче?

Заради високата температура се отделя веществото меламин. То се съдържа освен в кутиите, а във всички останали пластмасови произведения – купи, чаши, вилици, ножове. То усилва риска от формиране на камъни в бъбреците.

До този извод тайванците стигат след наблюдаване на две групи от хора – половината се хранят от пластмасови съдове, а другите – от керамични. Всички доброволци дават проби от урината си. На по-късен стадий функциите им се сменят, като още веднъж хората биват тествани.

Резултатите – равнищата на рисковото вещество са повишени при тези, които са се хранили в пластмасовите съдове. А за отделянето на меламина в допълнение способстват и някои качества на продуктите. Горещата храна въздейства непосредствено на пластмасата – и това не е изненадващо за никого, знаейки какво се случва с нея, когато се нагрее. Всеки е имал произшествия.

 пластмасови купички

Оказва се обаче, че производството на токсичното вещество се ускорява и в случай че в пластмасов съд сложим кисела храна – тя също подтиква отделянето на меламин. Именно той прави пластмасата токсична освен за бъбреците, а и за целия ни организъм.

Така пластмасовите кутии са подобаващ избор единствено в някои обстановки. Ако не претопляте храната си или главно носите ястия, които се употребяват студени, то няма проблем да изберете пластмаса. Стремете се обаче тя да е качествена.

В случай, че на работа имате микровълнова и имате навика да претопляте храната си преди да приготвите обяда си за работа, изберете съдове от различен материал. Подходящи са керамиката, стъклото, алуминият, даже известният в последно време разградим бамбук.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР