През последните години все по-запалено се коментира колко вреден е

...
През последните години все по-запалено се коментира колко вреден е
Коментари Харесай

Белият хляб се оказа полезен

През последните години все по-запалено се разяснява какъв брой нездравословен е белият самун и по какъв начин би трябвало да заобикаляме потреблението му. Ново проучване обаче демонстрира, че белият самун въздейства добре на здравето ни, защото усилва броя на положителните бактерии в стомаха и по този метод защищава от заболявания.

Учени от Испания решили да изследват чревните бактерии, с цел да схванат по какъв метод човешкото здраве зависи от тях. Това е от голяма важност, защото е известно, че имунитетът ни понижава, когато намалее броят на някои избрани бактерии. Специалистите от дълго време са потвърдили, че най-ефикасният метод за поддържане на добър баланс на бактериите е пълноценното хранене.

Ето за какво техни сътрудници от университета в Овиедо проучвали полифенолите в редица подправки, чайове, плодове и зеленчуци и по какъв начин влияят те на поддържането на салдото на микробите в нашия корем. Учените задали въпроси на общо тридесет и осем здрави възрастни за менюто им и предположили кои бактерии ще намерят в проби от екскрементите им.

 Хляб

Направеният разбор посочил, че пектинът, който се съдържа в плодовете понижава броя на положителните бактерии. Но не това изобретение изненадало толкоз доста учените. Изследователите се учудили доста, когато разкрили, че точно белият самун усилва потребната бактерия лактобацилус.

Доскоро се смяташе, че пълнозърнестите храни подкрепят увеличението на равнищата на потребните бактерии, защото са източник на фибри. Но това ново изследване демонстрира, че в действителност приемът на отричаните в последно време рафинирани зърна, които се съдържат в белия самун и белия ориз, може да усили броя на здравословните бактерии.

 Стомах

Въпреки че прекомерно другите участници и дребното на брой проби не разрешават да се създадат безапелационни изводи, нашето ново изследване въпреки всичко демонстрира смисъла на диетата като цяло, а не на обособени съставни елементи.

Откриването на връзката сред потреблението на нормални храни като портокали или бял самун и някои потребни бактерии акцентира смисъла на бъдещи изследвания, съсредоточени върху диетата, а не върху обособени съставни елементи, сподели доктор Соня Гонсалес от изследователския екип.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР