През последните години Китай стана една от водещите сили при

...
През последните години Китай стана една от водещите сили при
Коментари Харесай

Изкуственият интелект навлиза в оръжейното производство

През последните години Китай стана една от водещите сили при потреблението на роботи в производството. Редица обстоятелства демонстрират, че упоритостта страната да се трансформира в номер едно в използването на изкуствен интелект не е голословна.

Най-новото приложение на изкуствения разсъдък и работната мощ на роботите виждаме в оръжейната промишленост. Цели фабрики за произвеждане на снаряди и бомби са към този момент в „ ръцете “ на роботи, като живата работна мощ съвсем липсва.

Ксу Жиганг от института по автоматика на Китайската академия на науките оповестява, че сега 25% от китайските оръжейни фабрики са заменили живата работна мощ с „ умни машини “, по неговия израз. Това се е наложило, заради неналичието на искащи да работят в оръжейните фабрики, където към края на предишния век и началото на този имаше някои тежки произшествия, отблъснали евентуалните служащи.

„ Колкото и високи заплати да се оферират, младежите нямат интерес за работа в оръжеен цех, заради рисковата среда. Никой не може да ги вини, тъй като редица произшествия с ранени и даже починали станаха в оръжейната промишленост на страната “, споделя Ксу.

Опасенията от възможни произшествия водят до изнасянето на оръжейното произвеждане в по-далечни и ненаселени региони, което в допълнение усложнява намирането на работна ръка.

Освен заплахите от детонации и пожари, служащите са изложени на нездравословното влияние на химикали до момента в който сглобяват амунициите, което ги принуждава да работят с маски и ръкавици.

Въвеждането на изкуствен интелект и роботи при производството на оръжие е повишило продуктивността в заводите към пет пъти. В същото време съгласно китайските специалисти, в този момент производството на снаряди, самонасочващи се бомби и ракети, става с доста по-висока точност, такава, каквато не е била по силите на служащите. Освен това роботите не се изморяват и не се нуждаят от спиране на процеса на произвеждане за почивки.

“Роботите освобождават хората от рискована и повтаряща се, монотонна работа. В същото време хората могат да правят действия по надзор и оптимизация на производството, както и рационализиране на изкуствения разсъдък и хардуеъра на роботите “, споделя професорът от университета Цингуа, Хуанг Декзиан.

Въпреки приноса на роботите за безвредната работна среда на хората, някои учени в Китай подлагат на критика увеличеното потребление на роботи в оръжейното произвеждане. Според тях, Китай не се готви за война и не е нужно да усилва фрапантно оръжейното си произвеждане.

Подобна стъпка би провокирала и други страни да усилят производството на оръжие и в последна сметка да се влезе в нова серпантина на оръжейна конкуренция. Това се удостоверява от желанието на Русия да внедри изкуствен интелект в ракетите и в ракетната си система. Руската войска възнамерява да употребява самостоятелни бойни машини и самолети.

Съединени американски щати от своя страна, към този момент употребяват изкуствен интелект при събирането на разследваща информация и разполагат с самостоятелен безпилотен изтребител F 16, като през предходната година той беше сполучливо тестван при действителни условия.

Ясно е, че автоматизацията на оръжейната промишленост носи доста положителни резултати, само че и също толкоз опасности. Същественият въпрос тук е до каква степен вярно е да научим изкуствения разсъдък независимо да създава смъртоносни оръжия?

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР